×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Recomandarile Bisericii Ortodoxe Romane privind alegerile parlamentare si prezidentiale

Recomandarile Bisericii Ortodoxe Romane privind alegerile parlamentare si prezidentiale

27.11.2024, 13:32 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, pornind de la pozitiile exprimate succesiv prin hotararile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008, 25 februarie 2016 si 21 iulie 2020, din dorinta de a face cat mai clara atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane fata de viata politica si campaniile electorale, hotaraste:

"In calitatea sa de cetatean al Patriei si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sai, indiferent de orientarea lor politica, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea ca, de pe pozitia si prin mijloacele duhovnicesti care-i sunt specifice, sa participe la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele obstesc si impotrivindu-se oricaror masuri sau activitati care se dovedesc a fi in contradictie cu invatatura si morala crestina ortodoxa. In vederea respectarii optiunilor politice ale credinciosilor sai, preotul are obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale, atat in declaratiile publice, cat si in activitatea practica, fata de problemele cu caracter politic. Optiunea politica a preotului va fi exprimata doar prin votul personal secret".

Mentine hotararea sinodala nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, in conformitate cu Sfintele Canoane, se stipuleaza ca printre indeletnicirile incompatibile cu slujirea si demnitatea clericala se numara si aceea de "a primi asupra sa dregatorii sau indeletniciri lumesti", iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului si monahiei din Biserica Ortodoxa Romana, le este interzis:

a) sa faca politica partinica

b) sa fie membru(a) al unui partid politic sau al unei organizatii care poate fi asimilata unui partid politic;

c) sa candideze la alegerile parlamentare

d) sa participe la campanii electorale in calitate de sustinator (oare)

e) sa ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local, in Statul roman sau in alte state.

Clericul sau monahul care se implica in politica vreunui partid in calitate de membru sau de candidat, dar si prin sustinerea unui candidat, incalca legamantul depus la hirotonie ("nu ma voi indeletnici cu activitati potrivnice chemarii preotesti si nu ma voi face partas la lucrari si adunari care dauneaza Bisericii", hotararea sinodala nr. 4670/2008), prevederile Regulamentului autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane (2015) si ale Regulamentului pentru organizarea vietii monahale si functionarea administrativa si disciplinara a manastirilor (2003) si va trebui sa aleaga intre cariera politica si misiunea clericala/viata monahala. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale.

Sfantul Sinod reaminteste apelul sau catre liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din randurile clerului si nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si insemnelor bisericesti.

Sfantul Sinod reitereaza faptul ca Biserica Ortodoxa Romana nu recomanda sustinerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci indeamna pe toti cetatenii sa faca alegeri dupa criterii care vizeaza realizarea binelui tarii si promovarea valorilor crestine in societate, arata Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare