×

Politic-Social

Rodeanu: PNL ii face cadou lui Predoiu o "mica Securitate"

Rodeanu: PNL ii face cadou lui Predoiu o "mica Securitate"

02.04.2024, 18:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Dupa ce a vrut sa-i faca lui Marcel Bolos, la ANAF, o mini-armata, cu arme, masini scumpe si pensii speciale, PNL pregateste, cu acceptul PSD, un cadou si pentru ministrul Afacerilor Interne, Catalin Predoiu: unitati speciale de filare a populatiei, la nivelul subordonatelor MAI. Practic, totul va fi pe masa ministrului PNL Predoiu: si inregistrarile, si masurile tehnice, si masurile organizatorice. Predoiu si PNL vor decide care cetatean trebuie sa fie filat si inregistrat si care trebuie sa fie protejat. Proiectul de lege in acest sens este lasat de PSD si PNL sa treaca tacit de Camera Deputatilor pentru a nu atrage atentia prea mult asupra grozaviilor pe care le pregateste regimul cu epoleti al lui Iohannis", potrivit unui comuinicat de presa.

Potrivit USR, "Mica Securitate" la MAI este pregatita printr-un proiect de lege initiat de 12 deputati PNL, cu termen de adoptare tacita data de 6 aprilie si cum marti a fost singura sedinta de plen din aceasta saptamana, proiectul va fi considerat adoptat in forma initiatorilor si va fi trimis la Senat.

"Predoiu nu a avut curajul sa propuna un astfel de proiect care sa fie inaintat de Guvern catre Parlamentul Romaniei. Motivul este simplu: nu primea niciun aviz, nici macar din partea propriului minister. Dar lacomia politica este prea mare, frica de a pierde alegerile, totalitarismul si dorinta de control sunt nemasurate. Asa ca PNL si Predoiu s-au decis sa foloseasca resursele MAI pentru propriile vendete politice, pentru "meciuri" locale sau nationale si, mai ales, in campaniile de anul acesta. Practic, prin acest proiect, PNL moseste, in Parlamentul Romaniei, o "mica Securitate", pe banii cetatenilor si impotriva romanilor", declara deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepresedinte in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor spune ca prin proiectul PNL, sustinut si de PSD, o parte din resursa umana de la Jandarmeria Romana, Inspectoratul General pentru Imigrari si Politia de Frontiera va fi transformata in unitati speciale de filaj, infiintate si autorizate sa inregistreze audio-foto-video, pe domeniul public si fara consimtamantul persoanelor vizate si ca tot ce vor avea nevoie va fi existenta unor "motive verosimile".

"Ce inseamna "motive verosimile"? Nimeni nu stie, doar sefii acestor structuri pot decide. Si cum pot decide ei? Doar ministrul Predoiu le va spune, pentru ca procedura va fi aplicata prin ordin de ministru. Pe cine vrea Predoiu sa inregistreze audio-foto-video? Cum vor fi facute inregistrarile? Cu bodycam-uri? Nu! Ci cu mijloacele tehnice din dotare. Ce fel de mijloace tehnice? Nu stim, informatia e clasificata. Intr-un an cu patru tipuri de alegeri si in prag de campanie electorala, PNL e disperat. Foloseste metode PCR-iste de legiferare si metode securiste de filare a cetatenilor", adauga deputatul USR Bogdan Rodeanu.

El afirma ca prevederile din proiect care ii dau lui Catalin Predoiu instrumente de filaj si presiune, exact in anul electoral:
ᅡ Art. 13 indice 1 - (3) Procedura de desemnare a personalului prevazut la alin. (2) cu atributii in prelucrarea datelor cu caracter personal in conditiile alin. (1), precum si masurile tehnice si organizatorice de securitate adoptate pentru protejarea drepturilor fundamentale si interesele persoanelor vizate, se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.
ᅡ Art. 2 indice 7 - (1) In scopul prevazut la art.1 alin. (3), politistii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari sunt abilitati sa inregistreze, cu mijloace foto-audio-video din dotare, fara consimtamantul persoanelor vizate, actiuni desfasurate in spatii publice, atunci cand exista motive verosimile pentru a banui ca ar putea fi comise infractiuni sau alte fapte ilegale ori tulburata ordinea si siguranta publica.
ᅡ Art. V - (1) Masurile organizatorice si tehnice in care se realizeaza si se stocheaza inregistrarile realizate prin mijloace foto-audio-video sau alte mijloace din dotare, precum si limitarile de utilizare a acestora, de catre Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Jandarmeria Romana si Inspectoratul General pentru Imigrari, precum si masurile pentru protejarea inregistrarilor si a datelor cu caracter personal, colectate prin intermediul acestora se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare