27.12.2024, 13:44 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Coalitia de guvernare - PSD, PNL, UDMR - s-a intalnit in aceasta dimineata pentru a vedea ce este de facut pentru lunile urmatoare. Romania are un guvern legitim acum, dar are un presedinte al carui mandat a expirat, prin urmare, pana la alegerea viitorului presedinte, traim intr-un provizorat. Noul guvern trebuie, totusi, sa decida, pana la finalul anului, ce se intampla cu pensiile si ce se intampla cu salariile din sistemul public. Si cu taxele. Pensiile vor fi inghetate, cel mai probabil, este rational sa fie asa pentru ca au crescut cu 40% anul trecut, pe fondul campaniei electorale. Iar salariile in sistemul public trebuie inghetate si ele. La zece luni din an, deficitul bugetar depasise 6% din PIB - 110 miliarde de lei (22 mld. euro) si va fi, la final, la peste 8% din PIB.
La zece luni din an, cheltuielile cu salariile angajatilor statului au insemnat 134 de miliarde de lei, adica 28% din veniturile statului de 478 de miliarde de lei. Media UE este de 21%. Dar au fost ani in aceasta guvernare in care aceste cheltuieli au fost si de 35% din venituri. Acum a venit nota de plata. Partea neplacuta este ca, in campania electorala, nimeni nu a vorbit de situatia complicata a bugetului.
"Daca noi nu suntem in stare sa echilibram bugetul, o va face FMI", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).Problema este si ca veniturile statului sunt mici. Romania a avut in 2023, ultimele date pe care le avem de la Eurostat, cele mai mici venituri la buget din impozite si contributii din Uniunea Europeana. Cu exceptia Irlande, care este o alta poveste. Potrivit Eurostat, raportul total impozit/PIB (suma impozitelor si contributiilor sociale nete ca procent din produsul intern brut) a fost anul trecut in Romania de 27%, fata de media UE de 40%. Veniturile bugetare au fost in 2023 de 33% din PIB, aici fiind incluse si fondurile UE, cele clasice, si cele din PNRR. Doar ca cheltuielile au fost de 39% din PIB. Anul acesta ecartul va fi si mai mare.
Previziunile de crestere economica anticipeaza o crestere de unu la suta in acest an si cumva de doi si ceva la suta in 2025 si pe urmator cativa ani. Asa ca salvarea nu poate veni de aici. Datoria publica a ajuns la 53% din PIB pana in septembrie (ultimele date) si va ajunge la 55% din PIB la decembrie, caz in care, legal, este obligatorie inghetarea salariilor si a pensiilor. Doar ca coalitia si noul guvern nu au timp sa vada ce va fi pana la 31 decembrie, pentru ca, de 1 ianuarie, intra in vigoare alte majorari de pensii si de salarii. Asa ca, azi sau in zilele ce vin, vom sti ce se va hotari pentru ca, altfel, bugetul nu poate fi facut fara un deficit urias.
Taxele pe munca sunt, la noi, unele din cele mai mari din UE. Dar si cheltuielile guvernamentale sunt unele din cele mai mari. Unde sunt banii?Trebuie reduse taxele pe munca - si asta e una din promisiunile coalitiei - dar, inainte de asta, trebuie sa spui ce pui in loc, spune Florin Pogonaru. Si, adauga el: nimeni nu vrea sa plateasca taxe, dar asa functioneaza un stat, cu taxe. Statul trebuie sa plateasca pensii, salarii, servicii medicale, trebuie sa sustina educatia, sa faca autostrazi. Altfel cum: ca in Transnistria unde nimeni nu plateste nimic, dar toti vor tot? Si mai spune presedintele AOAR: daca vorbim de taxe, trebuie sa examinam cum este impozitata munca si capitalul. Dar, inainte de toate, trebuie sa vedem cum cheltuieste statul banii. Daca lamurim asta, putem discuta mai apoi si de taxe si de impozite.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.