11.01.2025, 12:11 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Ministerul rus al Apararii a revendicat un atac cu drone asupra teritoriului rusesc, a Crimeei ocupate temporar si a apelor Marii Negre si a Marii Azov, afirmand ca 45 de drone ar fi fost doborate.
"Fortele de aparare aeriana au interceptat si distrus 85 de vehicule aeriene fara pilot ucrainene in noaptea trecuta". Potrivit Ministerului rus al Apararii, 31 de UAV-uri au fost distruse deasupra apelor Marii Negre si 14 deasupra Marii Azov.
Rusia nu a reusit sa debarce in zona Odesa si a pierdut mare parte din Flota rusa la Marea Neagra, asa ca a fost fortata sa mute toate navele mari in porturi indepartate.
Ucraina a reusit sa alunge toate navele rusesti din nordul Marii Negre, folosind drone aeriene, drone maritime si rachete. Ucraina ataca regulat porturile maritime si mai nou a montat pe dronele maritime sisteme de rachete antiaeriene.
Modul de ducere a razboiului in Marea Neagra este studiat la Institutul Naval al SUA, conform unui articol.
Leo Daugherty, istoric la Comandamentul de Cadeti al Fortelor Terestre, Fort Knox, Kentucky, a declarat pentru USNI News ca Moscova a pierdut aproximativ o treime din flota sa in Marea Neagra de la inceputul razboiului in februarie 2022. Inainte de invazie, numara 40 de nave de razboi de suprafata (de la crucisatoare la corvete si nave auxiliare) si sapte submarine. Cel putin 15 nave de razboi rusesti au fost scufundate sau grav avariate in razboi, spun rapoartele de presa si serviciile de informatii ucrainene. Atacurile au venit de la rachete de croaziera, la care marina rusa ar fi trebuit sa se astepte, si de la drone maritime avansate extrem de manevrabile.
Mai multe nave de suprafata ale flotei ruse si doua submarine opereaza in estul Mediteranei si au scapat de atac, dar au fost nevoite sa paraseasca portul Tartus din Siria, dupa caderea regimului Assad, pozitionarea lor viitoare fiind incerta la acest moment.
In acest moment, Ucraina, care se confrunta in lupte terestre dure impotriva rusilor, detine un avantaj in razboiul maritim cu drone. Samuel Bendett, consilier CNA pentru strategie, politica, planuri si programe, a declarat ca intr-un domeniu precum autonomia dronelor, ucrainenii "vor ajunge probabil acolo inaintea rusilor si, eventual, a altor armate din intreaga lume".
Rusia a fost nevoita sa mute trei submarine din clasa Kilo, doua fregate cu rachete ghidate, cinci nave mari de debarcare si alte nave la Novorossiysk, unul dintre cele mai importante porturi de export de petrol si cereale ale Rusiei.
"Sevastopolul nu mai este un port sigur, iar navele inarmate cu Kalibr nu mai pot lansa rachete de croaziera din apropiere", a raportat Wavell Room, un site de comentarii de aparare si securitate cu sediul in Marea Britanie.
Succesul atacurilor asimetrice a cauzat, de asemenea, schimbarea majora a rolului de razboi al flotei ruse catre apararea activa, nu ofensiva. Orice planuri ale Kremlinului pentru atacuri amfibii asupra porturilor ucrainene, cum ar fi Odesa, in Marea Neagra sau Azov au fost abandonate atunci cand navele de debarcare ale flotei au devenit tinte.
Ucraina a reusit sa schimbe cursul razboiului in Marea Neagra si a salvat economia prin deschiderea porturilor pentru exportul de cereale si importurile de materiale necesare rezistentei impotriva agresiunii Rusiei.
Sunt lectii invatate importante care ar putea fi folosite si de Fortele Navale ale Romaniei, in conditiile in care marinarii romani nu au primit nicio nava noua sau modernizata, iar astfel de procese anuntate de Ministerul Apararii Nationale vor dura ani buni pana nave noi vor fi construite si inarmate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.