×

Cultura si divertisment

Sarbatoarea Martisorului, marcata in strainatate de Institutul Cultural Roman

Sarbatoarea Martisorului, marcata in strainatate de Institutul Cultural Roman

29.02.2024, 16:58 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Astfel, la Ambasada Romaniei de la Nicosia sunt programate in perioada 29 februarie - 3 martie 2024 trei zile de ateliere de creatie ale artistului iconar Radu Dinca. Misiunea diplomatica va organiza vineri o expozitie cu martisoare create de mesterul popular Radu Dinca, urmat de o receptie la care vor fi invitate personalitati din mediul cultural si membri ai corpului diplomatic acreditat in Cipru.

ICR New York organizeaza pe 1 martie 2024, o seara de performance, poezie si fotografie, care deschide si o serie de proiecte speciale ce vor fi organizate de-a lungul lunii martie - Women's History Month / Luna Femeii, in Statele Unite. Evenimentul aduce in atentia publicului doua artiste new-yorkeze, poeta romano-americana Anca Stuparu si artista interdisciplinara de origine elvetiana Marie Christine Katz, si este prilejuit de aparitia volumului bilingv (romana si engleza) de haikuuri si fotografie "The Blade of Words£/"Taisul cuvintelor£, semnat de cele doua invitate si publicat la inceputul acestui an de Editura Curtea Veche. Seara va incepe cu performance-ul "#DancingAloneWithMyShadow£ al artistei Marie Christine Katz, apoi va continua cu lansarea propriu-zisa a volumului, urmata de un dialog intre cele doua protagoniste si de o sesiune de autografe. Doamnele prezente vor primi martisoare din Romania.

ICR Madrid, in colaborare cu Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid, sub auspiciile Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei, organizeaza vineri, la Salon de actos al Academiei, un recital de pian sustinut de Raluca Stirbat, in cadrul programului "Romania in muzica£. Pe 2 martie 2024, pianista va concerta la Barcelona, la Catedrala Bonamova. Evenimentul va fi organizat in colaborare cu Consulatele generale ale Romaniei, Republicii Moldova si Bulgariei. ICR Madrid continua seria de evenimente organizate cu ocazia Martisorului si pe 3 martie 2024, la Biblioteca Publica Municipala Ivan de Vargas din Madrid, unde va avea loc un atelier de confectionare de martisoare, oferind copiilor cu varste intre 5-12 ani posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile creative, sub indrumarea Anei Ropot, realizand diverse modele de martisoare. De asemenea, copiii vor afla legendele Martisorului, atat pe cea a Babei Dochia, cat si pe cea a tanarului Martisor, care a redat Soarele lumii. Evenimentul este organizat sub egida Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei.

ICR Paris va marca sarbatoarea Martisorului prin trei evenimente, organizate in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Franta si Ambasada Republicii Moldova in Franta. Astfel, pe 1 martie 2024, tinerii din Liga Studentilor Romani in Strainatate - filiala Paris vor oferi pariziencelor martisoare insotite de o cartolina, explicand traditia Martisorului. Tot pe 1 martie, ICR Paris, Ambasada Romaniei in Franta si Ambasada Republicii Moldova in Franta, in parteneriat cu Primaria arondismentului 17 din Paris, vor organiza un atelier de creatie de martisoare, destinat publicului francez si roman, copiilor si adultilor. Sala de receptii a Primariei arondismentului 17 va gazdui 90 de participanti la ateliere, care isi vor crea propriile martisoare sub indrumarea Cristinei Catana, artizan din Republica Moldova. De asemenea, ICR Paris, a gazduit, pe 28 si 29 februarie 2024, o expozitie de martisoare traditionale confectionate de artizani din Romania si Republica Moldova.

ICR Stockholm va sarbatori traditia Martisorului printr-un eveniment organizat la sediul Institutului pe 1 martie 2024, impreuna cu Ambasadele Romaniei, Republicii Moldova, Bulgariei si Macedoniei de Nord in Regatul Suediei. Vor fi expuse martisoare din fiecare tara participanta si va avea loc un concert de muzica clasica, sustinut de Lidia Mate (soprana) si Vlad Constantin Visenescu (pian), doi tineri muzicieni romani care studiaza in Suedia. De asemenea, va fi proiectat un documentar de 15 minute, subtitrat in limba suedeza, despre simbolistica Martisorului in Romania. Asociatia culturala "Arta si Traditie£ din Romania este partener al evenimentului.

ICR Istanbul, in parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea si Asociatia Romana pentru Asistenta si Solidaritate Sociala din Turcia, va organiza, pe 1 martie 2024, la sediul Institutului, evenimentul "Semnificatii si traditii de Martisor£. In cadrul evenimentului, va fi prezentata o expozitie de martisoare, iar mesterul popular Floarea Tapor va organiza un atelier demonstrativ de confectionare a acestora.

ICR Varsovia marcheaza traditia Martisorului printr-o campanie de diseminare a acestuia in randul personalitatilor feminine, reprezentante ale institutiilor de cultura, dar si din mediul institutional, diplomatic si mass-media din Polonia. 100 de martisoare realizate artizanal vor fi oferite impreuna cu o scrisoare in care sunt explicate istoricul, simbologia si practicile din Romania privind data de 1 martie.

ICR Viena si Ambasada Romaniei in Republica Austria vor organiza pe 1 martie 2024 evenimentul "Concert de Martisor - 100 de ani Elena Cernei£, la sediul Institutului. Concertul va fi sustinut de mezzosoprana Aura Twarowska si pianista Adriana Paler. In programul concertului se regasesc lied-uri, arii si duete din creatia compozitorilor Camille Saint-Saens, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Georges Bizet si Tiberiu Brediceanu. Concertul este dedicat celebrarii a 100 de ani de la nasterea mezzosopranei Elena Cernei, un nume important pe scena muzicala romaneasca, o artista complexa si rafinata, ce a primit recunoasterea in timpul vietii prin numeroase roluri rafinat interpretate si prin numeroase premii. De asemenea, ICR Viena a mai organizat, pe 27 februarie 2024, Atelierul Martisorului, dedicat copiilor, care au avut posibilitatea de a confectiona martisoare sub indrumarea doamnei Carmen Seres. Evenimentul a avut loc la Biserica Ortodoxa Romana "Pogorarea Sfantului Duh si Sf. Stefan cel Mare" (Bruno-Marek-Allee nr. 7B) din Viena, cu scopul de a promova obiceiul traditia crearii si daruirii unui martisor.

ICR Lisabona si Ambasada Romaniei in Republica Portugheza, in colaborare cu Institutul Limbii Romane, organizeaza pe 2 martie 2024 la sediul ICR Lisabona ateliere pentru copii cu sprijinul prof. Elena Covasan, care preda Cursul de Limba si Civilizatie Romaneasca, program destinat mentinerii si dezvoltarii identitatii culturale si lingvistice in randul comunitatilor romanesti din Portugalia. Sub indrumarea acesteia, copiii vor afla povestea Martisorului si isi vor antrena imaginatia si creativitatea confectionand martisoare reciclabile, din hartie, pasta rece sau materiale textile.

Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Institutul Limbii Romane, sub patronajul Consulatului General al Romaniei la Trieste, organizeaza un eveniment cultural care va cuprinde o expozitie, un atelier de confectionare de martisoare, un spectacol de teatru si un recital muzical sustinute de copii din Regiunile Veneto si Friuli Venezia Giulia. Locuitorii si vizitatorii Venetiei sunt invitati pe 2 martie 2024, in Mica Galerie si in Sala de Conferinte a Institutului, la un eveniment cultural dedicat Martisorului si coordonat de profesorii Adriana Ioana Opris, Maria Gabriela Andras si Mihaela Cretan, cadre didactice care au predat si predau Cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca in sistemul public de invatamant preuniversitar din Italia.

ICR Chisinau sprijina organizarea concertului extraordinar "FRATZ", care va aduce pe 6 martie 2024, pe aceeasi scena doua legendare formatii romanesti de rock: "VOLTAJ" si "ZDOB SI ZDUB", in cadrul Festivalului International de Muzica "Martisor", editia 2024. Evenimentul este organizat de Organizatia Concertistica si Management Artistic "Moldova-Concert" si va avea loc la Palatul National "Nicolae Sulac" din Chisinau.

Pentru a celebra atat Martisorul, cat si Ziua Internationala a Femeii, ICR Tel Aviv va organiza si gazdui pe 7 martie 2024, un nou episod din seria "Voci feminine in cultura romaneasca din Israel", care le va avea ca protagoniste pe artistele israeliene originare din Romania: Iris Dan (poeta si traducatoare), Victoria Sara Dazin (prozatoare si artista vizuala) si Beatrice Bernath (artista vizuala si poeta). Cu aceasta ocazie, artistele isi vor prezenta operele si evolutia profesionala de-a lungul timpului, oferind o perspectiva feminina asupra actului artistic si subliniind contributia femeilor la peisajul cultural israelian. De asemenea, acestea vor discuta despre cum realitatea dura a razboiului (izbucnit in data de 7 octombrie 2023) a schimbat radical atat perspectiva individuala, cat si cea de grup, privind rolul societal al artistului pe timp de razboi. Evenimentul, desfasurat in limba romana, va cuprinde si un intermezzo muzical, in interpretarea pianistei Liana Herman si a sopranei Terry Gabor.

ICR arata ca Martisorul a fost inclus in 2017 in Lista Reprezentativa UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii, dupa o candidatura comuna a Romaniei, Bulgariei, Macedoniei si Republicii Moldova.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare