15.01.2025, 08:51 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
In bucataria Caminului Cultural din centrul comunei, Cornelia Lungu, alaturi de colegele sale, prepara masa calda pentru 607 copii din gradinitele si scolile Rasinariului. Numarul mesenilor difera de la o zi la alta, in functie de prezenta, ajungand pana la 620.
"Astazi avem supa de legume si piure cu friptura de muschiulet de pui. Este cea mai indragita combinatie", spune doamna Cornelia in timp ce scoate din cuptor tava aburinda plina cu friptura.
Ea spune ca activitatea incepe zilnic la ora 5.00, cand se curata legumele si se pune ciorba la foc. Apoi, urmeaza felul doi.
"Intotdeauna folosim carne proaspata pe care o cumparam de la un producator local. Si fructele le luam tot din sat".
Acesta este unul dintre secretele pe care bucataresele din Rasinari le au atunci cand gatesc pentru cei mici: evita carnea si semipreparatele congelate. "Cand gatesti pentru copii, da pe razatoare toate legumele din supa. Radacina de patrunjel este esentiala, iar aceasta, alaturi de morcov si telina, vin rase si se combina foarte bine cu taiteii. Si inca ceva: dupa ce fierbe, ceapa trebuie scoasa din supa", mai spune doamna Cornelia care se apuca de umplut caserolele cu mancare.
Rand pe rand, fix 1.214 recipiente cu mancare proaspata sunt umplute. Cele mai multe vor ramane in Rasinari, iar aproape 100 sunt duse la scoala din catunul Prislop.
Programul guvernamental "Masa sanatoasa", cel care a luat locul fostei "Mese calde", asigura o finantare de 15 lei pentru masa zilnica a fiecarui elev. La Rasinari, programul functioneaza foarte bine, copiii savurand fiecare portie. "Avem si cazuri in care, pentru unii copii, masa de la scoala este singura mancare gatita pe care o consuma. Portiile sunt suficiente, diverse, proaspete si sanatoase", spune prof. Daniela Secu, directoarea Scolii Gimnaziale "Octavian Goga".
In topul preferintelor copiilor se afla supa de pui, ciorba de legume cu carne de pui, ciorba de fasole boabe cu afumatura, piureul de cartofi, spanacul cu ochiuri, orezul cu legume, friptura de porc impanata cu morcov. "Nu dam copiilor prajeli. Carnea este fiarta sau preparata la cuptor. Este important sa manance cat mai sanatos, iar la desert le dam fructe de sezon. Acum au portocale, mandarine sau banane, insa toamna primesc mere proaspete, de Rasinari".
Cornelia Lungu este recunoscatoare pentru cele doua fiice ale sale care, la randul lor, i-au imbogatit familia cu cinci nepoti. "M-ati prins in penultima zi de activitate. Raman in pensie, vreau sa petrec cat mai mult timp cu nepotii. Aici, la bucatarie, ramane o echipa minunata".
Totusi, doamna Cornelia nu va disparea complet din peisajul gastronomic al Rasinariului intrucat, alaturi de fiica sa Carmen, este sufletul, dar si gustul, "Zilei Varzarului", celebra placinta cu urda si marar careia localnicii i-au dedicat un festival organizat de 1 iunie, taman de Ziua Copilului.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
28.01.2025, 17:49