08.08.2024, 12:58 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu, impreuna cu politistii Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, au desfasurat o actiune pe linia protejarii patrimoniului cultural national, in comuna Buturugeni, judetul Giurgiu.
Astfel,politistii au identificat un barbat de 50 de ani, care detinea de mai multi ani un obiect descoperit intamplator in localitatea Buturugeni, despre care exista banuiala ca ar fi un topor specific Epocii Bronzului.
Barbatul a fost de acord sa puna la dispozitie obiectul respectiv, pentru a se indeplini procedurile legale.
"Dupa consultarea reprezentantilor Muzeului Teohari Antonescu, din municipiul Giurgiu, s-a concluzionat faptul ca obiectul este un topor cu perforatie sau gaura de inmanusare, realizat din granit, prin slefuire, apartinand, probabil, Epocii Bronzului (3500-1400 I.H.). Potrivit literaturii arheologice de specialitate, topoarele din aceasta perioada ar fi avut intrebuintari diferite, precum unelte de gospodarire, arme, simboluri sociale si/sau obiecte de cult", transmite, joi, Politia Giurgiu.
Barbatul care detinea obiectul a fost sanctionat contraventional, cu avertisment, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil.
Obiectul descoperit a fost ridicat de politisti si predat Primariei comunei Buturugeni, judetul Giurgiu.
Politia Romana informeaza cetatenii ca exista legislatie incidenta in acest domeniu si orice descoperire de acest fel trebuie anuntata.
"Patrimoniul cultural national cuprinde ansamblul bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezinta o marturie si o expresie a valorilor, credintelor, cunostintelor si traditiilor aflate in continua evolutie; cuprinde toate elementele rezultate din interactiunea, de-a lungul timpului, intre factorii umani si cei naturali. Conform articolului 136, alineatul 3 din Constitutia Romaniei, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite in cadrul unor cercetari sistematice cu scop arheologic ori geologic sau in cadrul unor cercetari arheologice de salvare ori avand caracter preventiv, precum si cele descoperite intamplator prin lucrari de orice natura, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale. De asemenea, persoanele fizice care descopera in mod intamplator bunuri din categoria celor prevazute la articolul 46, alineatul 1 din Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil sunt obligate sa le predea, in termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost facuta descoperirea. Totodata, constituie contraventie, daca nu este savarsita astfel incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, fapta de nerespectarea de catre persoanele fizice a obligatiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit intamplator, in termenul prevazut de lege, si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 20.000 de lei", potrivit sursei citate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
28.01.2025, 16:56