×

Accesează
contul existent

Politic-Social

"La trei pasi de moarte" - fosta granita de imperiu, devenita atractie turistica in muntii Sibiului

"La trei pasi de moarte" - fosta granita de imperiu, devenita atractie turistica in muntii Sibiului

05.12.2024, 08:11 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Aproape ca nu este zi, din primavara pana in toamna, in care Creasta Fagarasului sa nu fie calcata de turistii aflati in cautarea linistii si a bucuriei de a fi mai aproape de cer, multi dintre acestia alegand zona denumita "La trei pasi de moarte".

Aceasta se afla pe teritoriul judetului Sibiu si este strabatuta de catre drumetii care calatoresc intre Balea Lac, Varful Moldoveanu sau Cabana Podragu.

In cei 25 de ani de cand conduce grupurile de turisti pe cararile muntilor, Catri Naicu, ghid al Programului "Anii Drumetiei", a fost intrebat de nenumarate ori despre legatura cu moartea a zonei aflata la 2.150 metri altitudine, in vecinatatea Lacului Balea: "Aici a fost granita dintre Imperiul Austro-Ungar si Tara Romaneasca. Practic, limita era data de muchia Crestei, care are o latime de aproximativ 2 metri, adica de trei pasi. Se stie ca pe aici treceau cei care aduceau carti scrise in limba romana si le introduceau in Transilvania. Toti erau catalogati drept "contrabandisti" si riscau sa fie impuscati de graniceri daca erau surprinsi pe granita. Daca reuseau sa faca cei trei pasi peste granita, scapau".

La poalele Fagarasilor se afla comuna Cartisoara, devenita cunoscuta in lume datorita lui Badea Cartan, ciobanul care timp de 30 de ani a adus traiste pline cu carti romanesti din Vechiul Regat, pe care le-a distribuit romanilor transilvaneni, dar si pentru calatoria de 43 de zile pe care a facut-o pe jos, pana la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian.

"Vechea poteca urca dinspre Vidraru, spre Fereastra Zmeilor, traversa granita, si cobora spre Arpas. De aici, cei care aduceau carti romanesti puteau merge spre Fagaras - Brasov sau Avrig - Sibiu", mai spune Catri Naicu.

Cei care vin in creasta, in zona numita "La trei pasi de moarte", au parte si de imaginea spectaculoasa a unei stanci gaurite, aflate in vecinatate: "Fereastra zmeilor". Nu este drumet care sa nu-si doreasca o fotografie a carei "rama" sa fie chiar stanca.

Sursa foto: Facebook / Consiliul Judetean Sibiu

Pe timp de iarna, acest lucru este interzis. "Tot ceea ce inseamna poteci de munte aflate la peste 1.800 de metri altitudine sunt inchise pe timpul iernii", spune Dan Popescu, directorul Serviciului Public Judetean Salvamont Sibiu. Chiar si vara se recomanda atentie sporita: "In portiunea dintre "La trei pasi de moarte" si "Fereastra zmeilor" au fost montate lanturi metalice de care turistii se ajuta cand urca sau coboara, traversand cele trei jgheaburi din zona", a precizat seful salvamontistilor sibieni.

Despre "Fereastra zmeilor" se spune ca-si dezvaluie originea numelui doar in clipa in care o privesti de pe poteca. In acelasi timp, se mai vorbeste despre faptul ca vantul serilor de vara aduce cu sine sunetul unei turme indepartate de oi, manate de un cioban dibaci in cantatul la fluier care, aidoma lui Badea Cartan, ar trece peste hotarul ce odinioara despartea romanii aflati de o parte si de alta a muntilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare