×

Accesează
contul existent

Externe

Trump da "lumina verde" coruptiei: Legea anti-mita suspendata pentru afaceri mai bune

Trump da "lumina verde" coruptiei: Legea anti-mita suspendata pentru afaceri mai bune

11.02.2025, 16:56 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Donald Trump a ordonat Departamentului de Justitie sa suspende aplicarea legii anti-coruptie din 1977, cunoscuta sub numele de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), care interzice companiilor americane sa mituiasca oficiali straini pentru a castiga contracte. Presedintele SUA a semnat un decret executiv in acest sens, sustinand ca aceasta lege, desi bine intentionata, a devenit un obstacol pentru afacerile americane pe plan international. "In practica, este un dezastru", a declarat Trump, conform Financial Times .
"Aceasta lege face ca orice american care face afaceri in strainatate sa fie aproape garantat investigat si acuzat", a adaugat presedintele. El a sustinut ca aceasta situatie descurajeaza partenerii straini sa colaboreze cu companiile americane, punandu-le intr-o pozitie dezavantajoasa fata de concurenta internationala. Trump a promis ca aceasta masura va aduce "mult mai multe afaceri pentru America".
Un oficial al Casei Albe a explicat ca securitatea nationala a SUA depinde de capacitatea companiilor americane de a obtine avantaje strategice pe plan global. "Presedintele Trump pune capat aplicarii excesive si impredictibile a FCPA, care face companiile americane mai putin competitive", a subliniat oficialul. De asemenea, acesta a mentionat ca actiunile anterioare si existente legate de FCPA vor fi revizuite, iar procurorul general Pam Bondi va emite noi orientari de aplicare a legii.
Legea FCPA a fost folosita in numeroase cazuri de coruptie de mare amploare, inclusiv in scandalurile legate de companii precum Trafigura si McKinsey. De exemplu, in 2022, un fost partener senior al McKinsey a pledat vinovat pentru conspiratie in legatura cu un scandal de coruptie din Africa de Sud. De asemenea, in octombrie 2023, contractorul de aparare RTX a fost obligat sa plateasca peste 950 de milioane de dolari dupa ce a fost acuzat ca a mituit un oficial qatarian pentru a facilita vanzari de arme.
Criticii sustin ca aceasta masura ar putea submina eforturile de combatere a coruptiei la nivel global. "FCPA a fost un instrument esential in lupta impotriva coruptiei atat la nivel individual, cat si corporativ", au spus expertii juridici. Ei avertizeaza ca suspendarea aplicarii legii ar putea deschide usa catre practici ilegale si ar putea afecta increderea partenerilor internationali in companiile americane.
In contextul acestor schimbari, se asteapta ca masura sa starneasca controverse atat in SUA, cat si pe plan international. Departamentul de Justitie nu a oferit inca un raspuns oficial la aceasta decizie, dar este clar ca aceasta miscare a administratiei Trump va avea implicatii semnificative asupra modului in care companiile americane fac afaceri in strainatate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare