Fostul presedinte finlandez considera ca UE are nevoie de propria sa agentie de informatii pentru a ajuta tarile sa se fereasca de amenintari, sabotori si agenti straini care opereaza in capitalele de pe continent, printr-un schimb sporit de informatii, ca parte a unei analize cuprinzatoare a pregatirii blocului comunitar pentru razboi si criza, publicata miercuri.
Presedintele rus Vladimir Putin poarta de ani de zile un razboi in Ucraina, la granita de est a UE, iar agentii sai sunt activi pe intreg teritoriul blocului comunitar, starnind ingrijorare cu privire la capacitatea agentiilor nationale de a prevedea activitatile rauvoitoare si influenta, relateaza Politico.
In proiectul sau, Niinisto cere UE sa dezvolte un "serviciu de cooperare in domeniul informatiilor cu drepturi depline la nivelul UE, care sa poata raspunde atat nevoilor strategice, cat si celor operationale", adaugand totodata ca este nevoie de "o retea antisabotaj" pentru a proteja infrastructura.
Este necesar sa se depuna mai multe eforturi pentru "consolidarea activitatii de contraspionaj in cadrul institutiilor UE", a declarat el dupa prezentarea planului alaturi de von der Leyen.
Numerosi diplomati au fost expulzati din capitale pe fondul acuzatiilor de spionaj, iar Bruxellesul a devenit un punct fierbinte pentru activitatea agentilor, cu sute de institutii si ambasade situate in oras. Mai mult, razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a provocat haos in intreaga UE - de la drone care monitorizeaza locurile de antrenament ale armatei, la tentative de asasinat dejucate asupra unor producatori de arme si atacuri asupra infrastructurii submarine.
Aliatii occidentali fac deja schimb de informatii - reteaua Five Eyes leaga agentiile din Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelanda si Regatul Unit - si o astfel de agentie a UE ar trebui sa se concentreze pe utilizarea buna a informatiilor deja operationale, a declarat Niinisto.
"Trebuie sa avem incredere unii in altii", a spus Niinisto.