In Grecia, reaparitia satului scufundat Kallio ilustreaza gravitatea crizei de apa cauzata de seceta si de valurile de caldura, conform The Guardian . Satul, submers in anii 1970 pentru construirea unui baraj destinat aprovizionarii cu apa a Atenei, a inceput sa reapara pe masura ce nivelurile apei din rezervorul Mornos au scazut semnificativ. Aceasta scadere a nivelului apei este un indicator vizibil al severitatii secetei din acest an.
Pentru a permite constructia barajului, satul Kallio, a fost complet inundat, iar aproximativ 80 de cladiri, inclusiv biserica si scoala primara, au fost "sacrificate" pentru acest proiect. Aproape cinci decenii mai tarziu, din cauza retragerii drastice a nivelului apei, contururile acestor cladiri sunt din nou vizibile. "Este o situatie de cosmar," spune Apostolos Gerodimos, liderul comunitatii care a fost nevoita sa se mute cand barajul a fost construit. El avertizeaza ca problema va deveni si mai grava daca nu vor cadea precipitatii in timpul iernii.
In ultimele luni, Grecia a fost afectata de valuri de caldura extreme si lipsa de precipitatii, ceea ce a condus la o scadere a rezervelor de apa cu 30% comparativ cu anul precedent. Insulele populare, care se bazeaza pe fantani si plante de desalinizare, sunt deosebit de afectate, in special in contextul sosirii fara precedent a turistilor.
Pentru a face fata acestei crize, compania de utilitati Eydap lucreaza la planuri de management al apei, inclusiv investitii de 750 milioane de euro pentru a imbunatati infrastructura si pentru a explora resurse suplimentare, cum ar fi Lacul Yliki. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a subliniat necesitatea construirii de noi baraje si protejarii resurselor de apa intr-un mod mai sistematic, avand in vedere ca resursele de apa vor deveni tot mai limitate.