×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Unul din zece bebelusi din Romania este adus pe lume de o mama adolescenta

Unul din zece bebelusi din Romania este adus pe lume de o mama adolescenta

27.09.2024, 15:53 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ziua Mondiala a Contraceptiei din 2024, care a fost celebrata joi, a fost dedicata anul acesta informarii si educarii populatiei generale si in special a femeilor din Romania.

In contextul rezultatelor alarmante venite de la Institutul National de Statistica privind mamele minore, fenomen ce poarta numele de "copii cu copii" (in Romania, ponderea nou-nascutilor provenind din mame cu varste cuprinse intre 10 - 14 ani a crescut cu 13.5% in anul 2022, fata de 2013), este esential ca femeile sa faca alegeri informate si sa aiba optiuni variate de contraceptie, adaptate la nevoile lor.

"Sarcinile la adolescente au un impact semnificativ asupra sanatatii fizice si mentale a fetelor, precum si asupra viitorului lor. Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii, precum eclampsia (complicatie a preeclampsiei), infectiile si nasterea prematura, pun in pericol atat viata mamei, cat si a copilului. Mai mult, sarcinile nedorite pot intrerupe educatia fetelor si le limiteaza oportunitatile economice. Acest lucru se intampla din lipsa educatiei sexuale. Multe adolescente nu au acces la informatii corecte si complete despre sanatatea sexuala si reproductiva. Acces limitat la servicii - serviciile de sanatate reproductiva, in special in zonele rurale, sunt adesea insuficiente si greu accesibile. Stigmatizarea si discriminarea - adolescentele se confrunta cu o serie de bariere sociale si culturale care le impiedica sa isi exercite dreptul la sanatate sexuala si reproductiva. Saracia si inegalitatile sociale - fetele din medii defavorizate sunt expuse unui risc mai mare de sarcini nedorite si de complicatii asociate", spun cei de la IUB Ballerine.

In multe tari, initiativele guvernamentale au dus la o imbunatatire semnificativa a educatiei sexuale si a accesului la metode contraceptive. De exemplu, in Olanda a fost demarata o campanie prin care femeile care au efectuat un avort au fost consiliate de catre medicii ginecologi cu privire la metodele contraceptive care li se potrivesc. Pacientele, in special cele cu un nivel redus al veniturilor, au avut ocazia sa aleaga in mod gratuit si steriletul, un dispozitiv cu efect contraceptiv de pana la 5 ani. Studiile au aratat ca o treime dintre femeile consiliate au decis sa incerce aceasta metoda. Steriletul IUB Ballerine a fost pe primul loc in alegerea lor, alaturi de un alt sterilet hormonal. 31% dintre femeile participante au ales acest dispozitiv.

Campaniile de informare au contribuit la reducerea semnificativa a sarcinilor neintentionate, iar Romania are nevoie sa urmeze acest model sau orice alta masura ce poate sustine sprijinul acordat tinerilor pentru a beneficia de informatii din sfera educatiei sexuale si a putea lua decizii privind optiunile contraceptive potrivite lor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare