Doi asociati ai lui Trump, care au discutat despre razboiul din Ucraina cu presedintele ales, au declarat pentru Reuters ca au in vedere un termen de luni pentru rezolvarea conflictului, descriind promisiunile din prima zi ca fiind o combinatie de fanfaronada de campanie si o lipsa de apreciere a caracterului ireductibil al conflictului si a timpului necesar pentru dotarea unei noi administratii, relateaza Reuters.
Aceste evaluari se potrivesc cu remarcile viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, generalul-locotenent in retragere Keith Kellogg, care a declarat intr-un interviu acordat Fox News saptamana trecuta ca ar dori sa aiba o "solutie" la razboi in termen de 100 de zile, cu mult peste termenul initial al presedintelui ales.
Cu toate acestea, chiar si termenul extins al lui Kellogg a fost "mult, mult prea optimist", a declarat John Herbst, fost ambasador al SUA in Ucraina, care lucreaza acum la think tank-ul Atlantic Council din Washington.
In perioada premergatoare victoriei sale electorale din 5 noiembrie, Trump a declarat de zeci de ori ca va incheia un acord intre Ucraina si Rusia in prima zi a mandatului sau, daca nu chiar inainte.
La sfarsitul lunii octombrie, insa, el a facut o schimbare subtila in retorica sa si a inceput sa spuna ca ar putea rezolva razboiul "foarte repede".
De la alegeri, Trump a renuntat si mai mult la retorica sa, spunand adesea doar ca va "rezolva" conflictul, fara a oferi un termen. Iar presedintele ales a declarat ca incheierea razboiului din Ucraina va fi mai dificila decat ajungerea la o incetare a focului in Gaza.
"Cred ca, de fapt, mai dificila va fi situatia Rusia-Ucraina", a spus Trump cand a fost intrebat despre Gaza in timpul unei conferinte de presa din decembrie. "O vad ca fiind mai dificila".
Rusia a trimis, de asemenea, semnale contradictorii cu privire la un posibil acord de pace, salutand discutiile directe cu Trump, respingand in acelasi timp unele dintre ideile prezentate de consilierii sai ca fiind nefunctionale.