28.03.2025, 19:11 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ Prin decizia de anulare a alegerilor prezidentiale din decembrie, CCR s-a compromis si pune sub semnnul intrebarii legitimitatea si credibilitatea institutiei si ale scrutinului din luna mai
¬ Judecatorii constitutionali nu sunt alesi, ci sunt numiti de partide si de Presedintie, iar CCR a fost folosita la nevoie in disputele politice si jocurile de putere.
¬ Trebuie sa avem curajul, in interesul fiecareia si fiecaruia dintre noi, sa sustinem nu numai ca judecatorii CCR trebuie alesi direct de romani, ci toate functiile din statul roman, spune Adrian Sarbu.
"Esti de acord ca toti judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei sa fie alesi direct de tine, pentru maxim doua mandate, de cinci ani fiecare, pe baza unui proiect de candidat?", este intrebarea ale carei raspunsuri au fost dezbatute miercuri, la Stiu pe ce lume traiesc, la Aleph News.
"Realitatea e ca ne intrebam ce legitimitate, ce credibilitate mai are aceasta institutie, CCR, si ce credibilitate mai au alegerile din mai. Alegeri foarte importante pentru ca romanul e obisnuit la prezidentiale sa vina in numar mai mare decat la parlamentare si sa isi puna speranta ca presedintele il va reprezenta.
Astazi, judecatorii Curtii Constitutionale au compromis imaginea, profilul acestei functii in stat si al acestei meserii extrem de stimata si de respectata pana acum.
CCR-ul a fost folosita din interes, recurent, in ultimii 20 de ani: pe vremea lui Basescu impotriva Parlamentului, impotriva lui Geoana, impotriva lui Ponta.
Decizii fundamentale ale Romaniei sunt luate de niste oameni nealesi. Toti acesti judecatori ai Curtii Constitutionale au fost alesi sa fie numiti pe niste criterii, pe care eu acum pot sa fac pe prostul sa spun ca sunt netransparente. Sunt foarte transparente. Il ai sau o ai la mana? Da. Numeste-l si atunci cand va fi cazul, vei apasa pe buton si va reactiona.
Daca iei pe rand, te uiti ca numai independenti nu sunt. Marian Enache a fost parlamentar PSD. E judecator? Nu. A fost profesor de drept constitutional. Deci tu iei decizii in numele poporului roman si n-ai experienta de judecator. Doamna Tanasescu are afiliere de Iohannis. Doamna Stanciu, o cunoastem bine ce experienta are si cum a ramas in memoria justitiei in Romania. Rarinca. Doamna Tanasescu e profesoara de drept constitutional. Cine a propus-o? Domnul presedinte Iohannis. Domnul Varga, UDMR, domnul Deliorga, domnul Stan, PSD. Doamna Ciochina, tot de la Presedintie, nu stim ce pregatire are. Doamna Scanteie, PNL. Ce sa mai vorbim de domnul Licu, il lasam in pace, ca e mult prea important in CCR.
Deci, eu cred ca, daca ar fi votati direct, judecatorii CCR ar fi cel putin independenti de partide. Nu va vota niciunul sa anuleze alegerile, cum au facut-o in 6 decembrie. Judecatorii astia sunt inteleptii Romaniei.
Indiferent de ce se intampla in Europa, noi trebuie sa avem curajul, in interesul fiecareia si fiecaruia dintre noi, sa sustinem nu numai ca judecatorii constitutionali trebuie alesi direct de poporul roman, ci si ca toate functiile importante din statul roman sa fie alese direct.
Un vot direct e ca si un test. Daca votezi direct si daca respectivul cetatean concureaza, se vede cine-i bun, cine nu-i bun, ca nu-i blat non-stop. Cum ar fi judecatorii Curtii Supreme, judecatorii Curtilor de Apel sa fie alesi? Sigur intr-o formula hibrida, care sa evolueze ca in Elvetia, un procent din vot l-ar da comunitatea, un procent l-ar da CSM-ul si un procent l-ar da votantii", afirma Adrian Sarbu.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.