![]() |
09.04.2025, 14:21 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Fondul alternativ de investitii Evergent Investments (simbol bursier EVER) a solicitat completarea ordinii de zi a adunarii generale ordinare a actionarilor Aerostar Bacau (ARS) din 24 aprilie cu mai multe puncte care includ strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung, transferul la categoria Premium a Bursei de Valori Bucuresti si masuri de guvernanta corporativa.
Evergent detine un pachet de 23 de milioane de actiuni ARS, adica o participatie de 15,1% din capitalul social al furnizorului de aerostructuri, componente, ansambluri si sisteme hidraulice pentru programe globale de fabricatie.
Mai jos, lista integrala a punctelor introduse pe ordinea de zi din AGOA:
"1. Prezentarea Programului de activitate pentru anul 2025, conform prevederilor Actului Constitutiv si ale Legii nr. 31/1990 privind societatile, in corelare cu Bugetul de venituri si cheltuieli, care sa includa cel putin urmatoarele:
¬ Obiective specifice, masurabile, realizabile, relevante si incadrate in timp (SMART) pentru fiecare linie de activitate.
¬ Bugete alocate si termene clare de realizare pentru fiecare proiect major.
¬ Responsabilitati clar definite pentru fiecare linie de activitate.
2. Prezentarea, discutarea si aprobarea unei Strategii de afaceri si de dezvoltare pe termen mediu si lung a Aerostar SA, care sa cuprinda si sa detalieze cel putin urmatoarele:
¬ Obiective concrete de dezvoltare pentru fiecare linie de activitate a societatii: Fabricare produse aeronautice civile, Mentenanta avioane comerciale, Sisteme de aparare, Fabricare de produse aeronautice militare, Mentenanta echipamente militare si alte produse si servicii.
¬ Detalierea contributiei fiecarei linii de activitate, pe segmentele civil si militar, la cifra de afaceri.
¬ Proiectii financiare bazate pe analize cost/beneficiu pentru proiectele majore pentru fiecare linie de activitate mentionata mai sus (IRR, NPV, buget alocat, program fizic), astfel incat sa fie asigurata prioritizarea investitiilor in functie de profitabilitate (marja ridicata) si impact strategic in cresterea acelor linii de activitate.
3. Aprobarea transferului Aerostar SA la Categoria Premium a BVB.
4. Aprobarea unei Strategii de dezvoltare bursiera si de consolidare a guvernantei corporative, prin implementarea unor masuri orientate catre transparenta, accesibilitate si cresterea atractivitatii pentru investitori, care va cuprinde cel putin urmatoarele:
¬ Stabilirea unui cadru clar de comunicare si raportare, care sa ofere investitorilor informatii complete si coerente privind structura de conducere, strategiile de dezvoltare si politicile de guvernanta corporativa. Exemple de documente incluse: Politica de distribuire a dividendelor, Strategii de comunicare cu toate partile interesate ale companiei.
¬ Publicarea rezultatelor financiare intr-un format modern, digitalizat si usor de accesat, pentru a asigura o informare eficienta si rapida a investitorilor.
¬ Implementarea unei platforme dedicate pe website-ul companiei, destinata exclusiv comunicarii cu investitorii, cu informatii structurate, relevante si actualizate periodic. ¬ Introducerea unui indicator de performanta (KPI) specific pentru conducere, care sa evalueze progresul in imbunatatirea lichiditatii actiunilor si atragerea de noi investitori."
Recent, Aerostar a respins cererea Evergent de retragere din actionariat, dupa ce fondul a invocat modificarea obiectului de activitate al companiei din "fabricarea de aeronave si nave spatiale" in "fabricarea de aeronave si nave spatiale civile".
Evergent a solicitat cumpararea integrala pachetului de actiuni evaluat la peste 200 de milioane de lei, dar Aerostar a respins cererea, mentionand ca activitatea militara nu a fost eliminata. Mai multe detalii, aici .
Actiunile ARS au scazut cu 9% in ultimul an, la o capitalizare de 1,3 miliarde de lei. Cel mai mare actionar este IAROM SA Bucuresti, cu 71,5% din capital.
Grupul a incheiat anul 2024 cu un profit net de 95,7 milioane de lei, in crestere cu 2,9% comparativ cu rezultatul al exercitiului precedent, la afaceri de 584 milioane de lei, in urcare cu 15,35%.
Titlurile EVER s-au apreciat cu 10% in ultimele 12 luni, la o evaluare bursiera tot de 1,3 miliarde de lei. Fondul a raportat pentru anul trecut un rezultat net de 263 milioane de lei, mai mare cu 29% fata de 2023. Activele au crescut 15% la 3,34 miliarde de lei.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
18.04.2025, 00:00