×

Accesează
contul existent

Eveniment

Alegeri cruciale in Germania. De ce sunt tinerii din Germania chiar mai polarizati decat restul...

Alegeri cruciale in Germania. De ce sunt tinerii din Germania chiar mai polarizati decat restul alegatorilor? "Simt ca ceea ce conteaza pentru mine nu este o prioritate pentru majoritatea politicienilor - sau pentru alti alegatori"

22.02.2025, 15:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Emily Wunsch exprima frustrarea altor tineri din Germania, atunci cand tanara in varsta de 21 de ani respinge curentul politic majoritar ca fiind distant si lipsit de contact, potrivit Bloomberg.

"Simt ca ceea ce conteaza pentru mine nu este o prioritate pentru majoritatea politicienilor - sau pentru alti alegatori", a declarat ea in timp ce umplea cesti la cafeneaua unde lucreaza in orasul Halle din Germania de Est.

Nemultumirea tinerilor germani este o tema majora inaintea alegerilor de duminica, deoarece acestia se indreapta spre extrema stanga si spre extrema dreapta. Aceasta polarizare creeaza un potential de instabilitate, pe masura ce urmatorul guvern incearca sa relanseze cresterea economica si sa stabilizeze sistemul social, prin politici care se vor realiza probabil pe cheltuiala lor.

Din cauza imbatranirii populatiei Germaniei, tinerii se confrunta cu presiunea de a plati pentru pensiile si costurile de ingrijire a sanatatii a milioane de pensionari. In acelasi timp, puterea politica a tinerilor din Germania este relativ limitata. Mai putin de 15% dintre alegatori au sub 30 de ani, in timp ce aproape 60% au peste 50 de ani.

Desi participarea tinerilor la vot este inca usor sub medie (71%), aceasta a crescut constant din 2009, ceea ce arata ca tinerii doresc din ce in ce mai mult ca vocea lor sa fie auzita. Cu toate acestea, o mai mare politizare, combinata cu sentimentul de a fi ignorati, impinge tot mai multi tineri in afara centrului.

Partidul Stangii - care isi trage originile de la partidul comunist aflat la putere in Germania de Est - a fost principalul beneficiar. Dar si formatiunea de extrema dreapta Alternativa pentru Germania, sau AfD, a reusit sa profite de aceasta neliniste, iar acest lucru nu este unic in Germania. La alegerile europene din 2024, 32% dintre alegatorii francezi sub 35 de ani au sprijinit Partidul de extrema dreapta Raliul National - aproape dublu fata de cei 17% de tineri care au votat pentru AfD in Germania.

Tineretul german a fost modelat de perturbari ale principiilor fundamentale - cum ar fi turbulentele economice ale crizei financiare globale, izolarea blocarilor Covid-19 si insecuritatea razboiului din Europa dupa invazia Rusiei in Ucraina.

"Inainte de 2006, exista o convingere generala in randul tinerilor ca lucrurile se vor rezolva cumva pentru ei", a declarat Markus Steuer, director pentru tineret al bisericii protestante din Saxonia Inferioara. "Acest lucru s-a diminuat de la pandemie".

Acest nivel de anxietate conduce la loialitati politice diametral opuse. Miscarea de tineret de extrema stanga Antifa organizeaza adesea contramanifestatii impotriva AfD, a carei miscare de tineret Junge Alternative a fost clasificata drept extremista de agentia de informatii interne din Germania. Grupul a fost recent reorganizat, in parte pentru a se proteja de controale.

Multi dintre tinerii de stanga ai tarii sunt obisnuiti cu activismul, crescand in proteste pentru protectia climei. Dar s-au simtit dezamagiti dupa ce Verzii - care au inregistrat un sprijin record din partea tinerilor la alegerile nationale din 2021 - nu au reusit sa obtina rezultate ca membri ai guvernului cancelarului Olaf Scholz. Acelasi lucru este valabil si pentru problemele sociale, cum ar fi locuintele la preturi accesibile, iar multi considera ca Verzii si social-democratii sunt prea blanzi in confruntarea cu AfD.

Dupa ce Friedrich Merz - candidatul conservator la functia de cancelar - s-a bazat pe sprijinul partidului nationalist pentru a promova o rezolutie dura privind migratia, Verzii au propus un plan de securitate in 10 puncte care vizeaza partial controlul migratiei, iar social-democratii s-au laudat cu o crestere a deportarilor, apropiindu-se mai mult de punctele de vedere ale AfD.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare