×

Accesează
contul existent

Companii

Analistii financiari CFA Romania: Increderea in economie scade puternic pe fondul incertitudinii...

Analistii financiari CFA Romania: Increderea in economie scade puternic pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate si a majorarii puternice a aversiunii la risc a investitorilor

05.12.2024, 10:27 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut in luna noiembrie, cu 13,5 puncte pana la valoarea de 31,4 puncte, cel mai mic nivel incepand cu iulie 2020, arata cel mai recent al Asociatiei CFA Romania.

Evolutia s-a datorat scaderii puternice a ambelor componente ale sale. Astfel, componenta de anticipatii a scazut cu 12,1 puncte, pana la valoarea de 23,3 puncte, cea mai redusa incepand cu ianuarie 2019. In acelasi timp componenta de conditii curente a scazut cu 16,4 puncte, pana la valoarea de 47,8 puncte

"Pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate, si a majorarii puternice a aversiunii la risc a investitorilor, indicatorul de incredere a scazut la niveluri atinse doar in perioada pandemiei Corona.", spune spune Adrian Codirlasu, CFA - Presedinte al Asociatiei CFA Romania.

Potrivit sondajului, leul se va deprecia pana la un curs mediu de 5,0831 lei/euro in urmatoarele 12 luni, in timp ce rata anticipata a inflatiei a crescut comparativ cu exercitiul anterior si s-a situat la valoarea medie de 5%.

In acelasi timp, 59% dintre participanti la sondajul CFA anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni, iar 27% o stagnare.

Datele colectate de CFA in luna noiembrie 2024 mai arata ca, pentru orizontul de 6 luni, analistii financiari anticipeaza un curs valutar de 5,0310 lei/euro.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 s-a majorat la valoarea medie a anticipatiilor de 7,2% din PIB.

Anticipatiile de crestere economica pentru anul 2025 se situeaza la valoarea medie de 1,3%.

Totodata, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019, este preconizat sa atinga 5,83% in urmatoarele 12 luni.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 50% dintre participanti, anticipeaza o stagnare in urmatoarele 12 luni, in timp ce 32% anticipeaza o scadere. De asemenea 68% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supra-evaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.

In plus, datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 58% in urmatoarele 12 luni.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare