08.01.2025, 11:08 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Romania ar putea sa se confrunte in 2025 cu riscul unei deteriorari fiscale accentuate alimentata de cresterea randamentelor obligatiunilor la nivel global, scenariu care ameninta atat stabilitatea economica cat si increderea investitorilor, noteaza o analiza a iBanFirst.
"Majorarea randamentelor obligatiunilor la nivel global este cauzata de reducerea asteptarilor pietelor privind scaderi rapide ale dobanzilor din partea Fed, avand in vedere rezilienta pietei muncii. Cresterea randamentelor influenteaza conditiile financiare globale, ducand la costuri de imprumut mai mari la nivel mondial", spun analistii de la iBanFirst.
In acest context, randamente mai mari vor pune tarile cu pozitii fiscale fragile, precum Romania, sub o supraveghere mai stricta din partea investitorilor.
Pe date, deficitul Romaniei este prognozat sa atinga 7% din PIB in 2025 si ar putea creste ca urmare a majorarii pensiilor cu 12,1% de la 1 ianuarie 2025. Aceasta masura, combinata cu incertitudinea politica generata de alegeri, poate duce la o prima de risc mai mare pentru obligatiunile romanesti si la costuri de imprumut mai mari.
"In opinia noastra, principalul risc pentru Romania in 2025 nu este reprezentat de politica tarifara a lui Trump, recesiunea din Germania sau razboiul din Ucraina, ci deteriorarea continua a situatiei fiscale pe fondul cresterii randamentelor obligatiunilor globale. Retrogradarea ratingului de credit al Romaniei este inevitabila daca tendintele actuale vor persista", afirma Alin Latu , Country Manager Romania si Ungaria in cadrul iBanFirst.
O veste buna ar fi ca piata valutara pare, deocamdata, imuna la riscurile politice si fiscale.
"BNR va continua sa intervina pentru a gestiona surplusul de lichiditate interbancara, adaptandu-se conditiilor financiare. Aceasta strategie s-a dovedit eficienta in limitarea volatilitatii pana acum", spun analistii de la iBanFirst.
In ceea ce priveste perechile USD/RON si EUR/USD, fluxurile de capital raman un factor esential care influenteaza cursurile de schimb. Din noiembrie 2024, intrarile de capital pe pietele financiare din SUA au crescut la 140 miliarde de dolari, in timp ce aproximativ 14 miliarde de dolari au iesit de pe pietele europene, inclusiv din Romania. Investitorii prefera piata de actiuni din SUA datorita randamentelor mai mari si riscurilor mai scazute, ceea ce determina aprecierea dolarului.
Desi se estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 2,5% in 2025, randamentele investitiilor sunt mai scazute decat in SUA, unde randamentele actiunilor depasesc 26%. Inflatia persistenta din Romania, situata in jur de 4,5%, contrasteaza cu inflatia stabila din SUA. Acesti factori vor duce probabil cursul USD/RON la 5,00, de la 4,73.
Pentru perechea EUR/USD, se estimeaza un minim de 1,0350 la inceputul lui 2025, cu o stabilizare intre 1,05 si 1,10 pentru restul anului. Se preconizeaza ca dolarul se va mentine puternic anul viitor.
Pentru perechea EUR/RON, analistii anticipeaza stabilitate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
09.01.2025, 00:07