×

Zf 24

ANALIZA XTB: Cat de mult va castiga bursa de la Paris dupa Jocurile Olimpice? Ce arata istoria...

ANALIZA XTB: Cat de mult va castiga bursa de la Paris dupa Jocurile Olimpice? Ce arata istoria despre impactul sportului asupra burselor tarilor gazda

26.07.2024, 10:04 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La deschiderea de la Paris a Jocurilor Olimpice 2024, in centrul atentiei vor fi sportivii, insa asteptarile sunt pe masura si in ceea ce priveste economia, mai ales pentru ca istoria a dovedit ca bursele tarilor gazda sunt influentate de acest eveniment major, arata o analiza realizata de XTB.

Desi, la prima vedere, cifrele privind ultimele zece editii ale JO, adica din 1984 (Los Angeles) pana in 2020 (Tokio) nu arata modificari notabile, in majoritatea cazurilor, rezultatul final este pe plus.

Performanta "de top" a fost inregistrata dupa Jocurile Olimpice organizate la Atlanta in 1996: in cele douasprezece luni dupa incheierea Olimpiadei din statul american Georgia, indicele bursier S&P500 a crescut cu o cifra impresionanta de 31%.

Seoul 1988 a marcat, de asemenea, o evolutie puternica a preturilor in Coreea de Sud: indicele KOSPI a crescut cu 28% dupa un an - la fel ca si indicele Athex Composite, dupa jocurile de la Atena din 2004. Cu toate acestea, performanta pietei bursiere interne din Australia a fost slaba dupa JO din 2000, organizate la Sydney.

Dupa olimpiada din anii 2000, au urmat 12 luni considerate "neinteresante" pe piata bursiera: indicele S&P/ASX 200 a scazut in valoare cu 7%. Tot atunci a fost inregistrata si cea mai slaba performanta pe o bursa in lunile de dupa Jocurile Olimpice.

Beijing 2008 a fost, de asemenea, pe minus, cu o scadere de 3% in indicele Hang Seng. Japonia a avut un plus de un procent in 2021 - din cauza pandemiei, Jocurile din Tokyo 2020 au fost desfasurate cu un an mai tarziu, explica analistii XTB.

Analizand datele, se poate spune ca doar in trei din zece ani post-olimpici, bursele de valori interne au inregistrat o performanta de mai putin de 10%.

Performanta burselor din Sydney in 2000 si 2001 a fost caracterizata de perturbari globale ale preturilor, ca rezultat al exploziei bulei dot-com; anii 2008 si 2009 au fost, de asemenea, marcati de criza financiara din China, iar Tokyo a suferit, la fel ca restul lumii, in 2020/2021, din cauza pandemiei.

La ce ne putem astepta de la JO Paris 2024?, se intreaba analistii XTB. In opinia lor, avand in vedere noile alegeri legislative si instabilitatea politica generata de acestea, francezii au acum preocupari complet diferite decat modul in care se descurca sportivii lor intr-o competitie.

De fapt, acest eveniment sportiv de amploare ii va distrage de la problemele importante ale tarii doar pentru o scurta perioada de timp. Totusi, Jocurile Olimpice pot reprezenta, cel putin prin ele insele, un semn bun pentru piata de valori.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare