×

Profesii

Angajatorii au scos in piata peste 150.000 de joburi noi in primul semestru din 2024. Cele mai...

Angajatorii au scos in piata peste 150.000 de joburi noi in primul semestru din 2024. Cele mai multe oferte au venit din retail, servicii si call - center

27.06.2024, 09:33 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Numarul de joburi scoase in piata de angajatori in primul semestru din 2024 au trecut de 150.000, din care aproape 40.000 au venit din partea companiilor din retail, care continua sa aiba cea mai mare nevoie de personal din Romania.

Serviciile au fost al doilea cel mai mare angajator din S1/2024, industria de call - center / BPO fiind plasata pe pozitia a treia. Industria alimentara, turismul, constructiile, productia si transport / logistica sunt urmatoarele domenii in clasament, arata o analiza a eJobs.ro, principala platforma de recrutare online din Romania

"Pentru primul semestru al anului, vedem o ierarhie dominata de acele se sectoare care recruteaza masiv din segmentul entry level. Toate domeniile mentionate au preponderent pozitii entry level in organigrama. Ceva mai jos in clasament se afla domeniile care recruteaza mai degraba specialisti sau candidati cu un nivel ridicat de senioritate, precum IT / telecom, servicii financiare, servicii medicale sau publicitate / marketing / PR", explica Bogdan Badea, CEO eJos.ro.

Din cele 150.000 de joburi noi, doar 4,2% au fost remote, procentul fiind mai mic chiar si decat cel aferent joburilor postate de angajatorii din afara tarii (7,8% din numarul total de locuri de munca au fost pentru strainatate). Cel mai dispusi sa ofere beneficiul muncii remote sunt angajatorii din call - center / BPO, IT / telecom, servicii, comert / retail si publicitate / marketing / PR. Pentru aceste pozitii sunt cautati predominant candidati entry level.

80% dintre joburile scoase in piata din ianuarie si pana acum sunt full time.15% sunt part time si aproximativ 5% sunt pe baza de proiect si sezoniere.

"Cea mai mare parte a job-urilor sezoniere vine din partea angajatorilor straini cauta candidati pentru sectoare precum turism, horeca, industria alimentara ori constructii in special in sezonul cald, atunci cand au un varf de activitate. Cele mai multe locuri de munca in afara tarii sunt pentru Germania, Olanda, Grecia, Franta, Italia, Spania si Irlanda", spune Bogdan Badea.

Cu 5,3 milioane de aplicari inregistrate, candidatii au fost mai activi decat in primele sase luni ale anului trecut, numarul de aplicari fiind cu 5% mai mare decat in 2023. In ciuda tendintei tot mai pronuntate a angajatorilor de reduce sau chiar elimina numarul de zile lucrate remote si de a chema angajatii inapoi la birou, candidatii continua sa fie interesati de joburile remote. In acest sens, 13,4% din totalul aplicarilor au mers catre joburile ce permit munca de acasa.

Nu la fel de tentati sunt de optiunile pe care le au in afara tarii, in conditiile in care doar 1,4% dintre aplicari au fost trimise catre angajatorii straini.

"Pentru aceasta prima jumatate de an, vedem in continuare un numar semnificativ de aplicari din segmentul de varsta 18-24 de ani, care raman a doua cea mai activa categorie de candidati, insa nu se mai afla la o distanta aproape insesizabila de cei care au intre 25 si 35 de ani. Cu alte cuvinte, avem 2,1 milioane de aplicari din categoria 25-35 de ani si 1,5 din categoria 18-24 de ani", explica Bogdan Badea.

Urmeaza candidatii care au intre 36 si 45 de ani, cei peste 45 de ani si cei care nu au implinit inca 18 ani, dar au drept de lucru, respectiv au cel putin 16 ani.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicari au fost retail, call - center / BPO, servicii, IT / telecom, servicii financiare, constructii, transport / logistica si turism.

Din ianuarie si pana acum, cele mai multe locuri de munca au fost postate pentru urmatoarele orase: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Timisoara, Constanta si Ploiesti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare