07.08.2024, 11:41 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Inspectorii ANPC au dat 427 de amenzi in valoare de circa 2 milioane de lei unor producatori sau comercianti de apa minerala naturala sau apa de izvor. Printre abateri este folosirea unor spatii frigorifice neigienizate, pentru depozitare, cu depuneri de praf, resturi alimentare si mizerie.
In prima jumatate a lunii iulie 2024, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat la nivelul intregii tari, o serie de actiuni de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a apelor minerale naturale si a apelor de izvor.
Au fost controlati 705 operatori economici (72 distribuitori, opt producatori, 618 magazine si sapte statii de distributie carburanti) care comercializeaza produsele vizate, constatandu-se abateri la 583 dintre acestia.
Totodata, a fost verificata o cantitate de circa 1,2 milioane litri apa minerala naturala si apa de izvor, constatandu-se ca aproximativ 200.000 litri din cantitatea controlata, nu respectau prevederile legale in vigoare.
In urma deficientelor constatate, organele de control au dispus urmatoarele masuri: 427 amenzi contraventionale insumand circa 2 milioane lei, 220 avertismente, oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a unei cantitati de 150.000 litri de apa minerala naturala si apa de izvor imbuteliata in valoare de 330.000 lei si oprirea temporara de la comercializare a 7.500 litri apa minerala naturala si apa de izvor pana la remedierea neconformitatilor constatate.
"Recomand consumatorilor sa evite achizitionarea produselor ambalate in recipiente de plasic expuse la vanzare in soare si, de asemenea, sa manifeste atentie sporita la temperatura la care acestea urmeaza a fi depozitate dupa cumparare, sa nu fie lasate, pe perioade indelungate, in masini sau alte locatii in care temperatura poate fi mare si poate deteriora produsele", spune Sebastian Hotca, presedinte interimar ANPC.
ANPC arata ca pintre cele mai frecvente abateri intalnite se numara depozitarea produselor sub actiunea razelor solare, la temperatura mediului ambiant, contrar mentiunilor producatorilor, de pe eticheta de produs (pastrarea intr-un mediu uscat si racoros), depozitarea produselor direct pe paviment, folosirea unor spatii frigorifice neigienizate, pentru depozitare, cu depuneri de praf, resturi alimentare, mizerie, expunerea la vanzare a produselor la temperaturi mai mari decat cele indicate de producator pe eticheta, comercializarea unor ape minerale naturale cu data durabilitatii minimale depasita, comercializarea de apa minerala naturala si/sau apa de izvor care prezenta deficiente de informare (inscrisuri incomplete sau incorecte, lipsa traducerii etichetelor in limba romana, la produsele din import etc.), comercializarea unor ape minerale naturale in ambalaje deformate, deteriorate, lipsa afisarii pretului de vanzare si/sau a pretului pe unitatea de masura sau neafisarea acestora in mod vizibil, nerespectarea regimului promotiilor, precum si lipsa autorizatiilor de functionare.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
28.01.2025, 13:11