×

Accesează
contul existent

Zf 24

Asociatia Romana a Bancilor atrage atentia asupra tentativelor de frauda in perioada Pastelui, pe...

Asociatia Romana a Bancilor atrage atentia asupra tentativelor de frauda in perioada Pastelui, pe fondul cresterii volumului de cumparaturi online

16.04.2025, 13:16 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si bancile membre lanseaza un apel public pentru responsabilitate si vigilenta digitala si ofera romanilor recomandari pentru protejarea datelor personale si financiare mai ales in perioada Pastelui, cand volumul tranzactiilor online si activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ.

Gradul de incluziune financiara a ajuns la 71% in Romania, la jumatatea anului 2024. La nivel national sunt 22,4 milioane de carduri active, iar 57% dintre populatia inclusa financiar afirma ca realizeaza plati prin Internet/Mobile banking.

Apeluri suspecte? Inchide!

Atacurile de tip inginerie sociala sunt in crestere. Bancile nu solicita niciodata datele cardului, parolele de acces la conturile bancare si coduri de acces confidentiale. Orice apel in care se cer astfel de date sau in care persoanele sunt manipulate sa mearga la banca sa contracteze un credit si sa retraga banii in numerar trebuie incheiat imediat. Clientul este sfatuit sa contacteze institutia bancara printr-un canal oficial. Nu va lasati manipulati de cei care va suna, indiferent daca fraudatorii pretind ca suna din partea autoritatilor sau a bancilor.

Cumparaturi in siguranta

Pentru a evita capcanele online, consumatorii trebuie sa verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumparaturi. Este esential ca adresa sa inceapa cu "https://", sa existe simbolul lacatului inchis in bara de navigare si sa fie prezenta o sectiune reala de recenzii de la alti clienti. Magazinele necunoscute sau care nu ofera date clare de contact trebuie evitate. Asigurati-va ca furnizorii sunt autorizati si au o prezenta online legitima si constanta, cautand si verificand recenziile magazinului din mai multe surse.

Atentie la "ofertele de Paste"

In apropierea sarbatorilor, fraudatorii propun oferte spectaculoase, care par greu de refuzat. Astfel de campanii, aparent inofensive, sunt deseori lansate prin mesaje SMS, e-mailuri sau retele sociale si pot conduce la furtul datelor bancare. Este recomandat ca utilizatorii sa trateze cu suspiciune reducerile exagerate si sa nu acceseze linkuri din surse necunoscute, inclusiv de pe platformele de tip chat.

Protectie la plata

Pentru o protectie eficienta a conturilor bancare, este recomandata activarea autentificarii in doi pasi. Aceasta combina o informatie pe care utilizatorul o cunoaste (parola, PIN) cu un element pe care il detine (telefon, cod prin SMS) sau o caracteristica biometrica (amprenta, recunoastere faciala). Astfel, sansele ca un atacator sa obtina acces sunt considerabil reduse.

Evitati Wi-Fi-ul public pentru tranzactii financiare

Utilizarea retelelor Wi-Fi publice pentru operatiuni financiare trebuie evitata. Aceste conexiuni sunt nesigure si pot fi usor interceptate. Utilizarea unei retele VPN sau a unui hotspot mobil personal este o solutie mult mai sigura.

Monitorizeaza-ti conturile

Este important ca utilizatorii sa isi verifice frecvent activitatea bancara, pentru a identifica rapid eventuale tranzactii suspecte. In cazul in care apar nereguli, acestea trebuie raportate imediat bancii, pentru blocarea accesului neautorizat.

Deepfake? Fiti vigilenti!

Tehnologia deepfake este tot mai prezenta in mediul online si poate pacali chiar si utilizatorii vigilenti. Pentru a evita sa devina victimele unor manipulari, romanii sunt sfatuiti sa fie atenti la detalii precum sincronizarea imperfecta intre voce si imagine, expresii faciale nenaturale sau continuturi video care par prea dramatice sau spectaculoase pentru a fi reale. Prin intermediul postarilor de pe retelele sociale, fraudatorii expun persoanele la tentative de fraude legate de ofertele de Paste care par a fi promovate de influenceri sau celebritati.

Nu da click, nu da share

Linkurile primite de la expeditori necunoscuti sau prin mesaje alarmiste trebuie evitate. Acestea pot conduce la site-uri clona sau pot instala aplicatii daunatoare. Evitati sa instalati aplicatii in scop investitional prin care se poate prelua controlul. La fel de periculos este si impulsul de a distribui informatii neverificate, un simplu gest poate alimenta un lant de dezinformare sau de frauda.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare