×

Banci si asigurari

Atentie, romani: Dupa pensionare standardul de viata scade brusc si trebuie sa economisesti...

Atentie, romani: Dupa pensionare standardul de viata scade brusc si trebuie sa economisesti suplimentar cat timp muncesti

26.07.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Fondurile de pensii private facultative reprezinta una din solutiile prin care romanii pot acoperi decalajul de 40% dintre pensia medie si salariul mediu, in conditiile in care cel mult 20% din acest decalaj pot fi acoperite de componenta de pensie privata obligatorie, a spus Mihail Ion, vicepresedinte piete de capital, servicii bancare de investitii si planificare financiara personala, Raiffeisen Bank Romania, in cadrul ZF Live. "Este un decalaj foarte mare intre pensia medie si salariul mediu. Rata de inlocuire este vreo 40% probabil, deci standardul nostru de viata dupa pensionare poate sa scada brusc. Avem o componenta de pensie privata obligatorie care acopera poate 10-20% din aceasta diferenta, dar pentru restul avem nevoie sa economisim suplimentar. Din punctul nostru de vedere, instrumentul cel mai potrivit este un fond de pensii facultativ", spune Mihail Ion. Cea mai mare parte a portofoliului de active financiare continua sa fie formata din numerar si depozite, care reprezentau 35% din totalul activelor la final de 2023. Totusi, detinerile populatiei in fonduri de pensii private si investitii in titluri si actiuni sunt in crestere, reflectand o diversificare a portofoliului si probabil o intelegere mai buna a pietelor financiare, dupa cum spune Cristian Popa, membru al boardului BNR. In timp ce numerarul si depozitele raman modalitatea preferata de acumulare, dinamica altor tipuri de instrumente financiare se intensifica, indicand o crestere a experientei investitionale. Spre exemplu, pe langa numerar si depozite, romanii au inceput sa investeasca prin intermediul bursei, fiind mult mai deschisi catre acest mod de a investi, dar si catre programele de emisiuni de titluri de stat Tezaur si Fidelis. La nivel regional, structura detinerilor de active financiare ale romanilor este relativ similara celei din Zona Euro, cu o pondere importanta a numerarului si depozitelor. Ca sume absolute, europenii au active financiare semnificativ mai mari. Comparativ, in Polonia, preferinta pentru numerar si depozite este si mai pronuntata, reprezentand in jur de 50% din activele financiare, in timp ce in Ungaria, aceasta pondere este de aproximativ 20%, adauga el.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare