×

Accesează
contul existent

Business international

Avertisment sumbru dat de Christine Lagarde, presedinta Bancii Centrale Europene: "Schimbarile...

Avertisment sumbru dat de Christine Lagarde, presedinta Bancii Centrale Europene: "Schimbarile climatice si degradarea naturii reprezinta amenintari la adresa economiei mondiale"

12.11.2024, 17:21 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Am auzit de atatea ori: fie actionam pentru a combate schimbarile climatice si a proteja natura, fie ne confruntam cu pretul ridicat al inactiunii noastre. Iar acest pret creste in fiecare zi, spune Christine Lagarde, presedinta Bancii Centrale Europene intr-un articol de opinie pentru Financial Times.

Sa luam in considerare doar cateva exemple recente: inundatiile din Spania, seceta din bazinul Amazonului sau furtunile din America de Nord. Aceste fenomene sunt devastatoare in sine, dar si pentru faptul ca submineaza fundamentele economiilor noastre.

Combaterea crizei climatice si a distrugerii naturii necesita investitii urgente in trei directii: atenuarea schimbarilor climatice, adaptarea la acestea si ajutorul in caz de dezastre. Cu alte cuvinte, trebuie sa reducem cat mai mult posibil impactul schimbarilor climatice, sa ne pregatim pentru ceea ce nu putem evita si sa-i ajutam pe cei grav afectati.

Toate aceste masuri sunt vitale - si toate sunt costisitoare. Dar, pana acum, am mobilizat doar o fractiune din finantarea necesara.

Pentru a ne mentine pe drumul catre atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, investitiile globale in combaterea schimbarilor climatice, necesare pentru tranzitia economiilor noastre, trebuie sa ajunga la 11.700 de mii miliarde de dolari anual pana in 2035, potrivit estimarilor Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Aceasta reprezinta aproximativ 10% din productia economica globala.

Tranzitia energetica, de exemplu, necesita triplarea investitiilor in energie curata pana in 2030. Este urgent sa folosim toate sursele posibile de capital si sa cream conditiile de reglementare necesare pentru a proteja natura si a ne finanta viitorul.

Schimbarile climatice si degradarea naturii vor transforma societatile noastre, indiferent de actiunile pe care le intreprindem. Asta inseamna ca trebuie sa ne adaptam si sa devenim mai rezilienti - si sa facem acest lucru intr-un mod echitabil si just.

Chiar si in cele mai optimiste scenarii, guvernele vor trebui sa-i sprijine pe cei mai vulnerabili.

Intarzierea in atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice creste riscul de dezastre naturale si, implicit, nevoia de ajutor in caz de dezastre. Este in special responsabilitatea tarilor puternice sa le ajute pe cele mai vulnerabile, din motive umanitare si economice. Insa si aici, eforturile noastre sunt departe de a fi suficiente, iar finantarea este mult sub nivelul necesar.

Acest lucru se datoreaza partial diferentei tot mai mari intre pierderile asigurate si cele neasigurate. Conform Swiss Re, doar 38% din cele 280 de miliarde de dolari in pierderi economice globale in 2023 au fost asigurate, majoritatea concentrandu-se in lumea industrializata.

Schimbarile climatice si degradarea naturii reprezinta amenintari la adresa economiei mondiale. De aceea, Banca Centrala Europeana si alte banci centrale le iau in considerare atunci cand incearca sa mentina stabilitatea preturilor, soliditatea bancilor si siguranta sistemului financiar.

Sarcina noastra este de a colecta si analiza date despre cum influenteaza schimbarile climatice si pierderea biodiversitatii bancile si economia. Aceasta poate contribui la o orientare mai eficienta a finantarii deja angajate si viitoare, astfel incat economia sa fie aliniata cu obiectivele Acordului de la Paris.

Insa guvernele sunt cele aflate in prima linie a luptei impotriva schimbarilor climatice. Ele au mijloacele si instrumentele pentru a actiona, dar nu pot face asta singure.

Companiile, pietele de capital si investitorii in inovatii sunt, de asemenea, esentiali in finantarea inovarii verzi. In cadrul UE, politicile structurale, stimulentele fiscale (precum pretul carbonului si eliminarea subventiilor pentru combustibili fosili), planurile de tranzitie si progresul in uniunea pietelor de capital sunt toate critice pentru eliminarea barierelor de investitii si accelerarea tranzitiei verzi.

Combaterea schimbarilor climatice si protejarea biodiversitatii intr-un mod echitabil si just nu sunt sarcini pe care le putem lasa generatiilor viitoare - este datoria noastra sa actionam acum.

Pentru a ne asigura supravietuirea economica trebuie sa investim intr-un viitor verde.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare