×

Accesează
contul existent

Zf 24

Banca Nationala: Riscurile la adresa cursului de schimb al leului sunt in crestere, in contexul...

Banca Nationala: Riscurile la adresa cursului de schimb al leului sunt in crestere, in contexul deficitelor gemene mari, a incertitudinilor asociate procesului de consolidare fiscala, precum si masurilor de politica comerciala ale administratiei SUA

17.04.2025, 15:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt in crestere, sunt de parere membrii Consiliului de administratie al BNR, in conditiile deficitelor gemene mari si incertitudinilor asociate procesului de consolidare fiscala, precum si masurilor de politica comerciala ale administratiei SUA, de natura sa sporeasca volatilitatea pe piata financiara internationala si sa afecteze perceptia de risc a investitorilor fata de regiune, dar si sa influenteze conduita politicii monetare a bancilor centrale majore.

BNR estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ramane fluctuanta in semestrul I 2025 si va consemna in T2 o crestere moderata, relativ in linie cu previziunile precedente, care indicau reintrarea acesteia din T3 pe un trend descendent, anticipat sa coboare la 3,8% in decembrie 2025 si la 3,1% la finele anului viitor.

Datele INS arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 4,9%, fata de 5% in ianuarie si februarie.

Balanta riscurilor induse de factori pe partea ofertei la adresa previziunilor privind inflatia inclina puternic in sens ascendent in actualul context, au concluzionat membrii Consiliului BNR, evidentiind incertitudinile si riscurile crescute ce decurg din evolutia viitoare a preturilor energiei si alimentelor, mai cu seama in semestrul II 2025.

De asemenea, riscuri insemnate provin din extinderea protectionismului comercial, cu potential impact asupra preturilor internationale ale unor bunuri intermediare si finale.

Din partea factorilor fundamentali sunt de asteptat presiuni inflationiste inca apreciabile pe orizontul apropiat de timp, si in atenuare doar usoara, evidentiind perspectiva deschiderii si cresterii deficitului de cerere agregata in semestrul I 2025 la valori mai modeste decat cele previzionate anterior, precum si decalajul de timp necesar manifestarii efectelor dezinflationiste astfel generate, dar si probabila mentinere la un nivel de doua cifre, desi in scadere, a dinamicii anuale a costurilor salariale din sectorul privat.

Efecte dezinflationiste notabile sunt insa de asteptat pe acest orizont de timp din temperarea cresterii preturilor importurilor, precum si din ajustarea descendenta a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, mai lenta, totusi, si de la niveluri mai ridicate decat s-a anticipat anterior, au subliniat mai multi membri ai Consiliului.

Incertitudini si riscuri mari continua sa decurga din conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri.

In acelasi timp, incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, provin din mediul extern, in conditiile prelungirii razboiului din Ucraina si a situatiei din Orientul Mijlociu, dar mai cu seama in contextul politicii comerciale a administratiei americane si al masurilor adoptate ca raspuns de catre alte state, de natura sa afecteze economia globala si comertul international, inclusiv prin cresterea incertitudinii si scaderea increderii consumatorilor si investitorilor.

Membrii Consiliului si-au exprimat in acest context ingrijorarea fata de deteriorarea mediului economic international.

Reprezentantii BNR au subliniat de asemenea ca dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa se mareasca pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului I 2025, ajungand la 9,4% in februarie, de la 8,8% in decembrie 2024, in conditiile in care creditul acordat societatilor nefinanciare si-a accelerat cresterea, in timp ce ritmul imprumuturilor populatiei si-a franat puternic ascensiunea, in principal ca urmare a intrarii pe o panta descendenta a dinamicii foarte ridicate a creditului in lei pentru consum.

Ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat a scazut marginal, la 69,9 % in februarie 2025, de la 70% in decembrie 2024.

Vedeti aici textul integral al Minutei sedintei de politica monetara a BNR din 7 aprilie

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare