×

Banci si asigurari

Bancile cu capital austriac BCR si Raiffeisen au majorat creditarea in 2023 cu doar 6%, respectiv...

Bancile cu capital austriac BCR si Raiffeisen au majorat creditarea in 2023 cu doar 6%, respectiv 3%, sub inflatie. Cresterea economica a fost de 2% anul trecut si inflatia anuala de 6,6%. De ce nu dau mai multe credite in conditiile in care raportul credite/depozite este in jurul a 75%? Nu pot sau nu vor?

01.03.2024, 16:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Bancile romanesti cu capital austriac, ca si alte banci cu capital strain prezente in Romania, folosesc depozitele atrase de la clientii retail si corporate de pe piata locala ca sa finanteze economia Romaniei prin credite, si nu aduc bani din Austria sau din alte tari de provenienta ale actionarilor majoritari, pentru creditare ¬ Dar, bancile nu folosesc toti banii din depozite pentru creditarea economiei, raportul credite/depozite fiind in jurul a 75% ¬ Willi Cernko, CEO al Erste, proprietarul BCR, a raspuns in conferinta de anuntare a rezultatelor financiare ca "Romania ramane o tara de baza" pentru Erste si ca "vede potential de crestere" pe aceasta piata. Bancile romanesti cu capital austriac BCR si Raiffeisen, aflate in top 5 cele mai mari banci dupa active din Romania, au majorat creditarea in 2023 cu doar 6%, respectiv 3%, fata de 2022, sub inflatie, in conditiile in care economia a avut o crestere de 2% anul trecut, in timp ce inflatia anuala a coborat la 6,6%. Procentele de crestere a creditarii la cele doua banci au fost si sub ritmul mediu de crestere a creditarii la nivelul intregului sistem bancar, format din 32 de banci, de circa 7%. De altfel, mai multe banci cu capital strain au intrat in amortire in ultimii ani, majorand creditarea cu procente mici, sub inflatie, astfel ca procesul de creditare a economiei a ajuns sa se bazeze mai mult pe bancile romanesti. In ultimii ani topul bancilor mari a evidentiat o ascensiune puternica a activelor bancilor romanesti pe fondul intensificarii creditarii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare