×

Accesează
contul existent

Companii

Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei: "Cred ca tranzactia MVM - E.ON va ajunge la CSAT, as fi...

Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei: "Cred ca tranzactia MVM - E.ON va ajunge la CSAT, as fi surprins daca e vazuta ca neproblematica"

06.02.2025, 15:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Tranzactia prin care compania maghiara MVM vrea sa preia detinerea de 68% a germanilor la furnizorul roman de energie electrica si gaze naturale E.ON Energie Romania, probabil ca va ajunge sa fie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), sustine presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Probabil ca aceasta investigatie va ajunge la CSAT. Eu cred ca se va ajunge. As fi surprins daca ea trece, daca e vazuta ca neproblematica. La CSAT cand ajungem,atunci cand spunem ca noi credem ca e un caz mai complicat si trebuie sa intre in procedura aprofundata' Si atunci asta o facem, cu OK-ul CSAT. Intrebam daca este ok sa analizam mai aprofundat aceasta operatiune. Eu cred ca va ajunge, mi-e greu sa cred ca aceasta operatiune va fi considerata ca fiind neproblematica din punctul de vedere al sigurantei nationale. Vazand si unele exprimari publice ale unor membri ai Comisiei de Examinare a Investitiilor Straine Directe, mi-e greu sa cred ca va fi considerata neproblematica si ca nu necesita o cercetare aprofundata. Deci cred ca va fi sesizat CSAT-ul", a spus Chiritoiu in cadrul unei conferinte de presa.

La finalul anului trecut, compania maghiara de stat MVM si grupul german E.ON au anuntat ca au ajuns la un acord privind preluarea de catre MVM a detinerii de 68% a germanilor la furnizorul roman de energie electrica si gaze naturale E.ON Energie Romania. Finalizarea tranzactiei este conditionata de obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor romane competente.

In acest moment, tranzactia dintre E.ON si MVM asteapta trei avize: unul de la Comisia de Examinare a Investitiilor Straine Directe (CEISD), unul de la Consiliul Concurentei si unul de la Comisia Europeana. Bogdan Chiritoiu sustine ca Comisia Europeana va da cazul Consiliului Concurentei.

"Comisia Europeana cu noi e acelasi aviz. E pe concurenta si asta e noutatea. Mi-au spus ca ne dau noua cazul. Dupa prag era suficient de mare tranzactia cat sa fie analizata de ei, dar, pentru ca partile au cerut sa ne fie trimisa si noi am zis ca suntem de acord sa o preluam, atunci Comisia ne-o da noua", a detaliat el.

In legatura cu tranzactia MVM-E.ON, Ministerul Energiei a identificat o serie de riscuri precum: legaturi cu Federatia Rusa, riscul cesiunii ulterioare a actiunilor E.ON Energie Romania catre entitati non-UE, riscuri asupra datelor companiei si a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori, probleme de transparenta a cumparatorului, conflictul cu strategiile energetice nationale, precedente internationale.

In total, E.ON Energie Romania are circa 3,5 milioane de clienti, atat rezidentiali, cat si companii si municipalitati. De la intrarea pe piata, compania a investit circa 2,5 miliarde de euro, in principal in modernizarea retelelor. Totodata, valoarea contributiilor virate la bugetul de stat si bugetele locale se ridica la 3,8 miliarde de euro.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare