×

Eveniment

BREAKING: Lumea intreaga e in stare de alerta, dupa ce Israelul ar fi atacat direct in interiorul...

BREAKING: Lumea intreaga e in stare de alerta, dupa ce Israelul ar fi atacat direct in interiorul Iranulului. Au fost semnalate explozii puternice. Iranul incearca sa minimizeze atacul

19.04.2024, 08:57 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Israelul a efectuat o lovitura militara in interiorul Iranului, a declarat vineri un oficial american pentru CNN, cea mai recenta miscare dintr-o escaladare periculoasa care ameninta sa impinga regiunea deja instabila intr-un razboi total.

Statele Unite au fost notificate in avans joi cu privire la o intentie de lovitura israeliana in zilele urmatoare, dar nu au aprobat raspunsul, a declarat oficialul american de rang inalt.

Sistemele de aparare antiaeriana ale Iranului au fost activate in mai multe locatii dupa ce trei explozii au fost auzite in apropierea unei importante baze aeriene militare din apropierea orasului iranian Isfahan, a anuntat presa de stat vineri dimineata devreme. Agentia de stiri semi-oficiala iraniana FARS a declarat ca la baza aeriana au fost localizate avioane de lupta si ca un radar militar a fost o posibila tinta.

Iranul a activat sistemele de aparare aeriana si a tras asupra mai multor vehicule aeriene mici neidentificate in primele ore ale zilei de vineri, a anuntat televiziunea de stat, pe fondul temerilor ca Israelul a luat masuri de represalii pentru atacul cu drone de saptamana trecuta al Teheranului.

Oficialii israelieni au notificat SUA mai devreme joi ca intentioneaza sa riposteze in urmatoarele 24-48 de ore, potrivit a doi oficiali americani care au cerut sa nu fie identificati, discutand despre conversatii private. Purtatorii de cuvant ai Consiliului National de Securitate si ai Pentagonului au refuzat sa comenteze.

Rapoarte anterioare din Iran au declarat ca s-au auzit explozii in apropierea oraselor Isfahan, in centrul Iranului, si Tabriz, in nord-vestul tarii, potrivit agentiei de stiri Tasnim, care este apropiata de Garzile Revolutionare de elita ale Iranului. In Isfahan se afla o baza importanta a armatei iraniene.

Tasnim a raportat ca baza aeriana militara si instalatiile nucleare din Isfahan sunt in siguranta si a respins rapoartele privind orice atac din afara tarii. Un oficial militar de rang inalt din Isfahan a declarat ca apararea aeriana a tras asupra unor obiecte neidentificate si ca nu s-au inregistrat pagube, potrivit Tasnim.

Isfahan, in centrul Iranului, gazduieste mai multe baze si instalatii militare. Se crede ca a fost unul dintre cele cateva locuri de lansare a rachetelor si a dronelor iraniene din 13 aprilie asupra Israelului. Dupa cum spunea colegul meu Jonathan, exista, de asemenea, instalatii nucleare in zona. Cea principala este un centru de tehnologie nucleara, un sit multifunctional unde mii de ingineri cerceteaza si dezvolta complexul atomic iranian. Dar nu exista semne ca vreunul dintre siturile nucleare iraniene a fost vizat. Zborurile au fost suspendate in Isfahan si in orasele iraniene Teheran si Shiraz, precum si pe aeroporturile de la granitele vestice ale tarii, potrivit agentiei iraniene de stiri Mehr, potrivit Bloomberg.

Centrul de Tehnologie Nucleara de la Isfahan este un sit multifunctional in care mii de ingineri cerceteaza si dezvolta complexul atomic iranian. Situat la aproximativ 321,87 kilometri (200 mile) la sud de Iran, acesta gazduieste instalatii cheie de conversie a uraniului si instalatii metalurgice. Alte situri nucleare din tara includ Uzina de imbogatire a combustibilului de la Natanz, principala instalatie de imbogatire a uraniului din Iran, si Uzina de imbogatire a combustibilului de la Fordow. Pana in prezent, nu exista semne ca vreunul dintre siturile nucleare ar fi fost vizat.

Iranul afirma ca programul sau nuclear este destinat unor scopuri pasnice, dar Israelul si aliatii l-au acuzat ca incearca sa dezvolte arme atomice.

Contractele la termen ale petrolului au sarit in urma rapoartelor. Contractele futures pentru titeiul Brent, reperul international al petrolului, au crescut cu pana la 4,2%, la 90,75 dolari pe baril, in timp ce West Texas Intermediate, reperul din SUA, a castigat pana la 4,3%, la 86,28 dolari pe baril.

Aurul, un refugiu in perioadele de incertitudine geopolitica, a crescut cu pana la 1,6%, la 2417,89 dolari pe uncia troy.

Un oficial israelian a refuzat sa comenteze. Casa Alba si Pentagonul au refuzat sa comenteze.

Unele zboruri in Iran au fost suspendate din motive de siguranta, dar au fost restabilite, a anuntat televiziunea de stat iraniana.

Tensiunea este ridicata in Orientul Mijlociu din cauza posibilelor represalii israeliene, dupa ce Iranul a tras peste 300 de drone si rachete inarmate asupra statului evreu la sfarsitul saptamanii trecute, fiind pentru prima data cand Teheranul a vizat tara direct de pe propriul sau teritoriu.

Iranul a declarat ca atacul a fost un raspuns la un atac asupra ambasadei sale din Damasc care a ucis comandanti militari de rang inalt, pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Oficialii israelieni au indicat ca vor raspunde, in ciuda apelurilor occidentale la retinere si a temerilor legate de impactul pe care l-ar putea avea asupra conflictului din Gaza si de riscul ca orice represalii sa impinga Orientul Mijlociu spre un razboi total.

Pentagonul a declarat anterior ca secretarul apararii, Lloyd Austin, a vorbit joi cu omologul sau israelian Yoav Gallant pentru a discuta despre "amenintarile regionale si actiunile destabilizatoare ale Iranului in Orientul Mijlociu".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare