24.12.2024, 09:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Profitul producatorului de energie electrica Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucuresti, a scazut in T3/2024 intr-un ritm asemanator cu cel din primele sase luni ale anului, motivul principal fiind scaderea productiei de energie electrica. Veniturile mai mici si cheltuielile mai mari au facut ca profitul operational trimestrial sa inregistreze o scadere de 32,4%, pana la 961,88 mil. lei, un ritm foarte apropiat de cel din primele sase luni ale anului (-33,5%). Pe primele noua luni scaderea a fost una asemanatoare, de 33,2%, la 3,99 mld. lei.
"In conditiile in care rezultatul financiar net are o pondere foarte mica, iar rata efectiva de impozitare a fost stabila, profitul net a scazut cu un procent asemanator celui al profitului operational, 32,01%, de la 1,24 mld. RON in T3 2023 pana la 841,81 mil. RON in T3 2024. Pe primele noua luni ale anului scaderea a fost de 31,87%, de la 5,18 mld. RON la 3,53 mld. RON. Situatia actuala de pe piata energiei electrice face ca si pentru finalul anului sa ne putem astepta la o evolutie asemanatoare cu cea de pana acum, cu o tendinta descendenta a veniturilor si profitului", scriu brokerii de la Prime Transaction intr-un raport.
Referitor la profitul acestui an, brokerii de la Swiss Capital estimeaza ca Hidroelectrica isi va remunera anul viitor actionarii cu un dividend brut de 8,9 lei pe actiune din profitul pe 2024, adica 4 mld. lei si un randament de peste 7% la preturile curente de tranzactionare. Calculele au in vedere profitul net estimat pentru 2024 de 4,16 miliarde de lei, in scadere cu 35% fata de anul precedent pe fondul scaderii productiei din cauza conditiilor hidrologice, respectiv o rata de distribuire de 95%. Acestia estimeaza o EBITDA de 6,1 mld. lei, minus 24% de la an la an.
Spre comparatie in acest an Hidroelectrica si-a remunerat investitorii cu un dividend brut de 13,99 lei din profitul anului 2023, adica un randament de 11%. Suma distribuita a fost de 6,3 mld. lei, ceea ce inseamna ca in 2025 actionarii - statul roman cu 80%, fonduri de pensii Pilon II cu 12% si altii - ar putea primi dividende mai mici ca in anul precedent. In august, cea mai mare casa de brokeraj de la Bursa de Valori estima pe baza rezultatelor la sase luni ca cea mai mare companie de stat va distribui in 2025 un dividend brut de 9,6 lei, echivalentul unui randament de 7,7% la preturile de atunci. Dar tot atunci Swiss estima un profit net de 4,55 mld. lei, fata de 4,16 mld. lei acum.
Pe de alta parte, veniturile din activitatea de baza au scazut cu 20,5% in trimestrul trei, pana la 2,05 mld. lei. Scaderea a fost impartita in mod echilibrat intre veniturile obtinute din vanzari angro si cele de pe segmentul de furnizare. Primele au scazut cu 289 mil. lei (-27,6%), iar celelalte cu 258 mil. lei (-30,07%), motivele fiind insa diferite. Veniturile din vanzari angro au scazut din cauza cantitatilor mai mici vandute (-41,36% la nivel trimestrial). Pretul mediu de vanzare pe piata angro a crescut cu 23,47%, ceea ce a acoperit partial scaderea cantitatii vandute. Pe segmentul de furnizare situatia a stat exact invers, scaderea veniturilor avand ca motiv pretul mai mic de vanzare.
Fara a lua in calcul costurile transferate catre clienti (in principal tarife de transport si distributie), pretul mediu de vanzare pe segmentul de furnizare a scazut cu 28,3%, in timp ce daca includem si costurile transferate, a scazut cu 19,2%. Cantitatea vanduta pe acest segment a scazut usor, cu 2,5%, ceea ce a facut ca per total cantitatea de energie electrica vanduta sa scada cu 24%, motivul fiind productia mai mica din acest an, determinata de conditiile hidrologice, sau mai exact de faptul ca anul 2023 a fost unul foarte bun din acest punct de vedere.
"Urmarind ambele segmente, concluzia pe care o putem trage este ca directionarea productiei catre segmentul de furnizare, pentru care pretul mediu de vanzare a scazut din cauza modificarilor aduse mecanismului de achizitie centralizata a energiei electrice (MACEE), a afectat vanzarile de pe segmentul angro, acolo unde pretul mediu de vanzare a crescut. Cu alte cuvinte, de data aceasta, intrarea pe piata de furnizare a afectat rezultatele companiei, dupa ce in trecut avusese un impact pozitiv asupra acestora", completeaza Prime Transaction.
Scaderea veniturilor din vanzarea energiei electrice pe pietele angro si de furnizare a fost compensata partial de cresterea de pe piata de echilibrare si a celor din categoria "Alte venituri". Primele au fost cu 79 mil. lei mai mari (+58,5%), cresterea fiind determinata atat de cantitatea mai mare vanduta (+24,2%), cat si de pretul mediu de vanzare mai mare (+27,7%). Celelalte au crescut cu 137,33 mil. lei, in acest caz fiind vorba despre venituri mai mari din despagubiri, amenzi si penalitati inregistrate in T3.
"Cresterea pretului mediu de vanzare de pe piata angro a fost una de fatada, ea fiind inghitita de taxa pentru producatorii de energie electrica, in valoare de 129,49 mil. RON in T3 2024, dupa ce in perioada similara a anului trecut ea nu a generat nicio cheltuiala. Prin aceasta taxa sunt redirectionate catre Stat toate sumele care trec peste nivelul de 400 RON/MWh (redus de la 450 RON/MWh la 1 aprilie 2024). Alte cheltuieli care au tras in jos profitul au fost cele cu personalul, in crestere cu 73,09 mil. RON, pierderile nete din deprecierea creantelor comerciale, in crestere cu 42,03 mil. RON si amortizarea imobilizarilor, in crestere cu 24,99 mil. RON (+12,41%). In directia opusa au mers in principal cheltuielile cu energia electrica achizitionata, mai mici cu 82,7 mil. RON (-58,09%) si pozitia "Alte cheltuieli de exploatare", in scadere cu 68,14 mil. RON (-66,93%)", adauga analistii Prime Transaction.
Potrivit bugetului rectificat pe 2024, veniturile aferente primelor noua luni din 2024 sunt in crestere cu 2% fata de cele bugetate pentru aceasta perioada in timp ce profitul net este mai mare cu 1%. Daca in privinta bugetului si a directiei profitului din acest an investitorii au o mai mare claritate, 2025 vine insa cu o serie de incertitudini: Cum va fi anul hidrologic? Ce schimbari vor fi in piata energiei? Va fi compania afectata de noi taxe? Totodata, exista si intrebari la care un raspuns pozitiv este preferat de investitori: Va reveni compania in 2025 la cresterile multianuale de profit? Exista sansa sa fie acordate dividende suplimentare?
Hidroelectrica este evaluata de investitori la 55,2 mld. lei si este controlata in proportie de 80% de statul roman, prin Ministerul Energiei. Actiunile inregistreaza o scadere de 4,1% de la inceputul anului, pe fondul unor tranzactii de 2,7 mld. lei, arata datele BVB.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
26.12.2024, 14:00