×

Accesează
contul existent

Burse

Bursa. Romgaz intra pe segmentul de furnizare gaze catre clientii casnici si non-casnici. Ministrul...

Bursa. Romgaz intra pe segmentul de furnizare gaze catre clientii casnici si non-casnici. Ministrul Energiei: Prefer sa depinda altii de noi decat sa depindem noi de altii

09.01.2025, 15:25 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ministerul Energiei saluta initiativa strategica a Romgaz (simbol bursier SNG), companie energetica emblematica a Romaniei, de a-si extinde activitatea pentru a furniza gaze naturale catre clientii casnici si non-casnici, decizie care vine intr-un moment esential pentru tara noastra, intr-un context regional dificil, dar si cu oportunitati pe masura.

Publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achizitia unui soft modular, dedicat gestionarii unui numar mare de clienti, este primul pas dintr-un plan amplu care va sustine furnizarea de gaze naturale in Romania, in conditii de siguranta si la preturi competitive pentru consumatori.

"Romgaz demonstreaza, inca o data, ca este nu doar un pilon al sectorului energetic, ci si un promotor al interesului natiunii noastre. Acest proiect va asigura accesul unui numar cat mai mare de romani la gaze naturale furnizate in regim concurential, consolidand securitatea energetica a tarii noastre", potrivit unui comunicat de presa.

Ministerul Energiei transmite ca, prin aceasta initiativa, "reafirma angajamentul sau fata de fiecare cetatean si fata de viitorul energetic al Romaniei, un viitor sigur si accesibil pentru fiecare buzunar. Suntem aici pentru a construi o Romanie puternica, independenta energetic si inovatoare, unde energia nationala devine fundamentul politicii guvernului."

Daca procedurile de achizitie si implementare se vor desfasura conform graficului stabilit, primele oferte destinate consumatorilor casnici si non-casnici mici vor fi disponibile in anul 2025. Totodata, acest proiect va contribui la digitalizarea sectorului energetic, pregatindu-l pentru provocarile viitorului.

"Romgaz face un pas curajos spre piata de furnizare, asa cum am anuntat inca de anul trecut. Este o noua promisiune indeplinita si felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin aceasta initiativa, compania isi extinde orizonturile si reconfirma ca energia tarii noastre trebuie sa fie sigura si accesibila pentru toti romanii si companiile romanesti", scrie Ministerul Energiei.

Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul ministerului energiei care intra pe piata romaneasca de furnizare, dupa Hidroelectrica. Ministerul vrea sa transforme acest proiect esential intr-un pilon de competitivitate pe piata de furnizare, stabilitate economica si sociala.

Am dat mandat ambelor companii - si nu numai - sa isi extinda operatiunile din zona de furnizare si pe alte piete din regiune, pe termen mediu, dupa validarea unor rezultate pozitive pe piata locala. Prefer sa depinda altii de noi decat sa depindem noi de altii. Dar nu ne oprim aici! Urmarim ca Romgaz si alte companii de stat sa integreze, odata cu operationalizarea cloudului guvernamental si al CRISCE, solutii de inteligenta artificiala pentru optimizarea consumului si reducerea pierderilor de gaze naturale. Vom implementa in viitorul apropiat si un sistem complet digitalizat de monitorizare a retelei, facand din Romania un model de inovare si eficienta in Europa Centrala si de Est. Pregatim in paralel si o serie de modificari legislative pentru a incuraja sistemele de tipul demand side management si demand response, inclusiv tarife diferentiate pentru a sustine echilibrarea cererii si ofertei de energie la preturile cele mai bune pentru clienti", mai transmite ministrul Energiei.

Romgaz este evaluata la 20,5 mld. lei si este controlata in proportie de 70% de statul roman, prin Ministerul Energiei. Actiunile SNG inregistreaza o crestere de 5,5% de la inceputul anului, pe fondul unor tranzactii de 4 mil. lei, arata datele BVB.

Compania a incheiat primele noua luni din 2024 cu afaceri de 5,6 mld. lei, in scadere cu 17% fata de aceeasi perioada din 2023, respectiv un profit net de 2,3 mld. lei, plus 5%, potrivit datelor din raportul financiar trimestrial.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare