×

Accesează
contul existent

Business Hi-Tech

Business Magazin. Care este diferenta dintre AI si generative AI: AI-ul traditional aduce eficienta...

Business Magazin. Care este diferenta dintre AI si generative AI: AI-ul traditional aduce eficienta operationala, in timp ce AI generativ aduce inovatie si noi canale de interactiune cu clientii. Ce spune Adrian Niga de la SAS

19.01.2025, 16:31 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Inteligenta artificiala (AI) atrage din ce in ce mai mult interesul companiilor si al autoritatilor din Romania, avand un potential si un impact semnificativ asupra performantelor acestora. In acest context, diferentele si rolurile complementare dintre AI traditional si AI generativ devin esentiale pentru intelegerea aplicabilitatii lor in diverse domenii. Desi au functii distincte, ambele tehnologii contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, explica Adrian Niga, head of channel & alliances - South East Europe in cadrul SAS - furnizor de software de analiza avansata a datelor. AI-ul traditional este orientat pe sarcini concrete si lucreaza pe baza unor reguli fixe si a datelor istorice, fiind capabil sa analizeze tipare si sa faca predictii exacte bazate pe trecut", explica Adrian Niga, pentru BUSINESS Magazin. El da un exemplu: AI-ul Generic poate produce predictii sau decizii - luand in calcul anumite procese si istoricul acelor procese - practic se comporta asemenea unei persoane responsabile cu stabilirea unei strategii, care ia decizii pe baza unui set de reguli bine definite, luand in calcul informatiile pe care le are la dispozitie (cea mai buna predictie a viitorului este trecutul). Prin comparatie, AI-ul generativ este o tehnologie mai noua, capabila sa creeze continut original - texte, imagini, muzica - pornind de la un set de date initial. Practic, AI-ul generativ functioneaza similar unui povestitor care umple golurile in informatie cu noi idei. "Tu esti cel care incepe povestea si da cateva detalii: "A fost odata ca niciodata un print care locuia peste mari si tari" si "trebuia sa il gaseasca pe zmeu" si "trebuie sa o salveze pe Ileana Cosanzeana" - iar povestitorul umple golurile si creeaza povestea luand in calcul acele informatii pe care le are, creand continut complet original. Acest tip de AI este din ce in ce mai utilizat, nu doar pentru automatizare, ci si pentru a crea continut creativ necesar in marketing, design sau chiar pentru generarea de cod. AI-ul Generativ - este o subcomponenta a AI-ului Generic", spune Adrian Niga.

Pentru companii, diferenta dintre AI si generative AI este esentiala. "AI-ul traditional aduce eficienta operationala, pe cand AI-ul generativ extinde posibilitatile creative si de inovare, deschizand noi canale de interactiune cu clientii. Astfel, AI-ul generativ vine sa completeze AI-ul traditional, nu sa il inlocuiasca, oferind un plus de valoare in scenarii de business creative si complexe." Adrian Niga spune ca Romania este o piata deschisa la inovatie, in special in mediul privat, unde exista o tendinta puternica de integrare a tehnologiilor de AI in diverse industrii, inclusiv energie, utilitati si sectorul bancar. "Companiile romanesti sunt receptive la implementarea solutiilor de AI, motivata si de afilierea multor organizatii locale la corporatii internationale care impun standarde globale si integreaza componente de AI in operatiuni", explica executivul. Tot el adauga ca in sectoare ca retailul si energia, AI-ul este utilizat pentru a anticipa cererea sau consumul pe baza unor factori precum sezonalitatea si datele istorice. Spre exemplu, exista companii care folosesc solutii de inteligenta artificiala ce iau in calcul sezonalitatea vanzarilor sau conditiile meteorologice si anumite date istorice, pentru a face o predictie a consumului de energie in urmatoarea perioada, pentru a estima fie necesarul de productie a energiei, fie necesarul energiei achizitionate.

Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare