×

Accesează
contul existent

Opinii

Catalin Dragostin, expert in energie: Prea putini oameni se ocupa de productia de energie, in timp...

Catalin Dragostin, expert in energie: Prea putini oameni se ocupa de productia de energie, in timp ce mii de oameni iau salarii imense in companiile din energie fara sa aiba legatura cu energia

16.07.2024, 17:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Voi cei de la Ziarul Financiar mi-ati inveselit dimineata si chiar m-ati racorit pe caldura asta toropitoare.

Sa va explic de ce: Afirmatia dvs., foarte corecta de altfel, din articolul de azi:"Miliardele din listari din energie au umplut buzunarele actionarilor, consultantilor si avocatilor si au crescut Bursa, dar nimic nu s-a vazut in investitii", vine la scurt timp dupa declaratia lui Karoly Borbely, directorul Hidroelectrica, care declarara senin: "Trebuie sa continuam cu o oferta secundara de vanzare de actiuni. Cu inca 10-15% putem crea o emotie foarte mare in piata".

Sa revenim la afirmatia dvs. din articolul de azi: "La miliardele din listari din energie care au umplut buzunarele...", ati omis, poate, cel mai important "cost item" (cum zice IAAP- International Accepted Accounting System), sau cum zice contabilul roman: cheltuieli directe (salariile celor din centrale si statii electrice) si cheltuielile indirecte (remuneratii/prime/compensatii/diurne, etc., etc.) pentru:

Cheltuieli de management Consilii de administratie (umflate) Consilii de supraveghere Directorate Consilieri (cu duiumul) Consultanti Juristi Si multi alti "taietori de frunza la ciini", pe langa administratii, secretare, auto, logistica aferenta, etc.

Ca o ironie doar: prin vremurile mai vechi, la Hidroelectrica nu exista decat 1 director general, 1 director tehnic, 1 director cu reparatii/mentenanta si 1 director economic, atat! Aveau sarcina sa produca energie cu instalatiile existente sa le intretina si sa le repare.

Analizati cate "accesorii de piata" sunt atasate acestei activitati astazi, nu mai vorbesc de Nuclearelectrica, caz ce necesita o analiza separata, mult mai aprofundata.

Toate astea de mai sus, se aplica la fiecare companie "independenta", care "concureaza" in piata, creata prin "spargerea" Renel, in entitati mai mici, pe combustibili diferiti, ca sa "eficientizam" activitatea din industria energetica romaneasca, iar distributiile de energie (interfata prin care "se misca" banii) au fost privatizate.

Sa mergem mai departe: Cei mai interesanti si cu sume uriase sunt cei cu contracte de mandat. Sunt aproximativ 1600 de persoane la toate societatile toti cu salarii intre 10.000-18.000 euro pe luna adica per total discutam la toate societatile de cateva sute de milioane de euro. Au inventat celebrele indemnizatii cu componenta fixa care sunt oarecum la vedere cu 24 de salarii medii pe ramura si cele variabile care se acorda functie de realizarea indicatorilor (care sunt atat de usor de realizat ca si la gradinita se fac) care mai aduc inca aproximativ 50% din sumele fixe, dar cumulate la trimestru semestru sau an, depinde de societate.

Nu mai amintesc de ANRE, unde, din cate stiu aveau o schema cu aproximativ 320 persoane si la stabilirea compensatiilor au angajat peste 250 de persoane pentru verificarea facturilor furnizorilor. A fost o conferinta unde fostul ministru Razvan Nicolescu a comentat ca la ANRE sunt doar 35-40 sunt profesionisti, restul clientela de partid de la toate partidele.

In alte vremuri, de dragul comparatiei doar, in vechiul Renel, noi aveam buget de investitii si de mentenanta de circa 35-40% din cifra de afaceri (buget anual). In 1996-98 am avut bugete de circa 1,9-2,1 miliarde de dolari, echivalentul in lei, si produceam cu aproximativ 40% mai mult decat astazi. Azi, bugetele adunate ale tuturor companiilor din energie (partial fara resurse caci la CEO au si lignitul) sunt undeva la ceva 14,5-15 miliarde dolari si investitiile/mentantele au scazut la circa 11-12%. Se ridica intrebarea - de unde discrepantele acestea mari? Unde se duc cu adevarat banii daca in investitii nu se vad? Cine reuseste sa explice stiintific acest lucru, presupunand ca in Romania se consuma aproximativ 50 TWh/an, iar la 200 EUR/MWh, ajungem la un total de 10 miliarde EUR/an? Neoficial, or fi achizitiile umflate? Or fi alte costuri/cheltuieli crescute (cum ar fi cele de mai sus)?!

Daca cifrele estimate mai sus, sunt foarte eronate, am fi fericiti sa intelegem erorile!

Cert este ca, la fiecare privatizare efectuata, primul lucru facut de noii proprietari, pentru eficientizare, a fost auditul/taierea/redimensionare achizitiilor!...si reducerea cheltuielilor cu mentenanta, inaintea investitiilor!

Toate acestea de mai sus, sunt subiective si obiective ale Strategiei Energetice a Romaniei, capitolul Guvernanta (inclusiv corporativa) si eficientizarea ei, care, sunt sigur ca in maximum un an de zile se va si implementa (in unele carti, "eficienta" inseamna a produce la fel dar cu costuri mai mici, sau, a produce mai mult la aceleasi costuri).

Sunt prea multi experti in energie care nu au vreo legatura cu energia.

In acelasi timp, nu trebuie uitat ca energia cea mai scumpa este aceea pe care nu o ai!...si azi, am ajuns, din cauza celor de mai sus, dar si a multor alte cauze, sa simtim pe propria piele cum e asta!

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare