×

Accesează
contul existent

Companii

De ce a mai sesizat Ministerul Energiei CEISD, comisia care analizeaza tranzactia MVM-E.ON, daca...

De ce a mai sesizat Ministerul Energiei CEISD, comisia care analizeaza tranzactia MVM-E.ON, daca oricum ea fusese notificata de grupul maghiar? Printre riscuri se afla cele privind datele a 3 milioane de consumatori de energie si gaze

17.01.2025, 10:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Orice cumparator care vrea sa faca o achizite intr-un domeniu strategic al Romaniei trebuie sa notifice aceasta intentie catre Comisia pentru Examinarea Investitiilor Straine Directe (CEISD), altfel risca o amenda ¬ In cazul tranzactiei prin care maghiarii de la MVM vor sa cumpere de la germanii de la E.ON compania de furnizare de gaze si energie E.ON Energie Romania, dincolo de notificarea deja trimisa de MVM, Ministerul Energiei a depus si el o sesizare, unde spune ca a identificat mai multe potentiale riscuri. Surse din domeniu spun ca orice cumparator care intentioneaza sa faca o achizitie intr-un domeniu strategic al Romaniei trebuie sa informeze Comisia pentru Examinarea Investitiilor Straine Directe (CEISD), organism infiintat in 2022. Daca nu face acest lucru iar CEISD se autosesizeaza, respectivul cumparator poate fi penalizat. "In cazul MVM-E.ON, dincolo de notificarea facuta de MVM, exista sesizarea independenta a Ministerului Energiei", explica specialistii din domeniu. Comisia de Examinare a Investitiilor Straine Directe analizeaza, din punctul de vedere al securitatii nationale, tranzactiile a caror valoare depaseste doua milioane de euro din anumite domenii de activitate (prevazute la art. 2 din Hotararea CSAT nr. 73/2012). Energia, transporturile, infrastructura critica, sistemele informatice si de comunicatii, sectoarele financiar, bancar si de asigurari sunt printre domeniile vizate de hotararea mentionata de CEISD. Conform legislatiei in vigoare, din CEISD fac parte: un reprezentant al prim-ministrului, din cadrul aparatului de lucru al guvernului, cu rang de ministru (presedintele CESID), presedintele Consiliului Concurentei sau un membru al plenului autoritatii si cate un reprezentant din partea Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Ministerului Finantelor, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii, Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Energiei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare