×

Accesează
contul existent

Eveniment

Ce masuri noi sunt in programul de guvernare in Sanatate? Dezvoltarea ambulatoriului si a...

Ce masuri noi sunt in programul de guvernare in Sanatate? Dezvoltarea ambulatoriului si a laboratoarelor publice, introducerea serviciilor de programare dar si o politica noua de pret la medicamente

23.12.2024, 15:13 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dezvoltarea unor centre de ambulatoriu de specialitate si de laboratoare medicale publice, d emararea invest it iilor pentru alte spitale s i cl a diri noi, introducerea obligatorie a serviciilor de programare, eviden ta s i gestionare digitalizat a a parcursului pacien t ilor din spitale dar si adaptarea decont a rii la costurile reale a serviciilor medicale spitalice s ti s i cre s terea finan ta rii ambulatoriilor integrate sunt doar cateva masuri listate in programul de guvernare la Ministerul Sanatatii.

"Cre s terea i ncrederii cet at enilor s i a rezilien t ei sistemului de s a n a tate, prin modific a ri legislative care s a i ncurajeze competi t ia loial a s i transparent a i ntre sistemul public s i cel privat de s a n a tate, urm a nd exemplul de bune practici din alte ta ri europene", reprezinta una din prioritatile de guvernare in Sanatate, asa cum arata datele publice.

Mai mult, o alta prioritate o reprezinta c re s terea progresiv a a finan ta rii alocate s a n a t at ii cu 1% din PIB pe an, p a n a la media european a . Pe lista mai sunt trecute i mbun a t at irea s i predictibilitatea finan ta rii sistemului de s a n a tate prin bugetare multianual a , acordarea de deduceri pentru asigur a ri complementare de s a n a tate s i realizarea unui grad ridicat de absorb t ie a fondurilor europene dedicate domeniului s a n a t at ii i n perioada 2025-2028;

"Sustenabilitatea s i rezilien t a sistemului de s a n a tate, prin acces sigur la toate tipurile de servicii medicale, cu prec a dere i n asisten t a medical a primar a s i ambulatorie de specialitate s i medicamente pentru fiecare cet at ean", este o alta prioritate.

Mai mult un alt obiectiv in sanatate in programul de guvernare este r estructurarea sistemului de s a n a tate public a , dezvoltarea re t elei de laboratoare de s a n a tate public a , dezvoltarea capacit at ii de interven t ie i n teren, dezvoltarea politicilor de preven t ie s i de screening, precum s i a monitoriz a rii bolilor cronice dar si i mplementarea accelerat a a Planului na t ional de combatere s i control al cancerului.

Care sunt obiectivele de guvernare in domeniul s a n a t at ii pe 2025-2028?

¬ Dezvoltarea asisten t ei medicale comunitare. Re t ea na t ional a de centre medicale comunitare prin construirea s i dotarea centrelor comunitare medicale integrate i n mediul rural s i ora s e mici, pentru asigurarea accesului permanent s i rapid al tuturor cet at enilor la asisten ta medical a primar a .

¬ Dezvoltarea asisten t ei medicale primare, respectiv a medicinei de familie . Asigurarea personalului medical necesar i n mediul rural s i i n zone defavorizate prin definirea s i finan t area unui pachet de instalare s i de reten t ie pentru medici, farmaci s ti s i asisten t i medicali, prin: a cordarea unei bonifica t ii, a unei locuin t e de serviciu s i a unui buget de practic a medicilor de familie, i n colaborare cu autorit at ile locale;

¬ Dezvoltarea asisten t ei ambulatorii de specialitate. Re t ea de centre de asisten ta medical a ambulatorie de specialitate

Modernizarea, extinderea, sus t inerea s i dotarea ambulatoriilor de specialitate pentru cre s terea accesibilit at ii cet at enilor, mai ales din ora s ele mici s i din localit at ile rurale, la servicii medicale de specialitate, acces la un pachet complet de investiga t ii clinice s i paraclinice, spitalizare de zi s i servicii conexe serviciilor medicale

¬ Dezvoltarea asisten t ei medicale spitalice s ti:

Continuarea s i finalizarea investi t iilor i n spitale s i cl a diri noi din PNRR s i spitalele regionale Ia s i, Cluj-Napoca, Craiova; identificarea posibilit at ii extinderii re t elei de spitale regionale.

Demararea investi t iilor pentru alte spitale s i cl a diri noi, din i mprumuturi externe, inclusiv prin parteneriate public-privat.

Introducerea obligatorie a serviciilor de programare, eviden ta s i gestionare digitalizat a a parcursului pacien t ilor.

Optimizarea num a rului de paturi contractabile la nivel na t ional, i ncurajarea form a rii consor t iilor de spitale s i flexibilizarea utiliz a rii paturilor de spital i n func t ie de adresabilitate.

Adaptarea decont a rii la costurile reale a serviciilor medicale spitalice s ti s i cre s terea finan ta rii ambulatoriilor integrate;

¬ Politica in domeniul medicamentului

Scurtarea duratei de introducere in compensare a medicamentelor noi, inovative dar si o nou a politic a de pre t a medicamentelor s i i ncurajarea dezvolt a rii industriei farmaceutice autohtone.

¬ Preven t ia s i programele de s a n a tate

Accelerarea derul a rii programelor na t ionale de screening, depistare precoce s i extinderea acestora cu finan t are de la UE

Dezvoltarea re t elei jude t ene de centre de prevenire, consiliere s i combatere a adic t iei la droguri, cu prioritate pentru copii s i adolescen t i.

Dezvoltarea centrelor de ingrijire a persoanelor varstnice s i i ngrijirile la domiciliu s i a i ngrijirilor paliative.

Modificarea legisla t iei s i finan ta rii care s a i ncurajeze i ngrijirile persoanelor v a rstnice, i ngrijirile paliative s i dezvoltarea lor;

Implementarea Planului na t ional de i ngrijiri paliative, cre s terea finan ta rii pentru minimum 4.000 de paturi de palia t ie, dezvoltarea de centre publice de palia t ie pentru copii.

¬ Aprobarea Strategiei Na t ionale de Digitalizare i n S a n a tate (SNDS) s i a planurilor de ac t iune regionale, realizarea Registrelor Na t ionale pentru principalele boli pentru planificarea programelor na t ionale s i a investi t iilor s i pentru decizii bazate pe dovezi i n domeniul politicilor de s a n a tate;

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare