×

Accesează
contul existent

Companii

Ce se intampla cu preturile la alimente in 2025? Pot fi numarate pe degetele de la o mana produsele...

Ce se intampla cu preturile la alimente in 2025? Pot fi numarate pe degetele de la o mana produsele unde preturile scad. In rest, sunt scumpiri aproape pe linie, uneori chiar si de 10%

01.04.2025, 16:11 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Inflatia a inceput sa isi arate coltii inca din a doua parte a lui 2022 si, de atunci, a fost in permanenta o problema pentru consumatori si pentru economie ¬ In urma cu un an, retailerii vorbeau despre deflatie, dar perioada cu scaderi de preturi la multiple alimente a fost de scurta durata ¬ Acum, majoritatea articolelor continua sa se scumpeasca, cu ritmuri ce variaza intre 2 si 10% ¬ In ultimii trei ani, preturile unor produse de baza s-au dublat ori chiar triplat. Viorica B. a fost la hipermarket in weekend pentru a face cumparaturile uzuale, cele saptamanale si, fara sa "se rasfete" prea mult, a lasat la casa de marcat a magazinului 600 de lei. "Nu am cumparat nimic neobisnuit. Preturile pur si simplu au explodat. Nu mai gasesti nimic care sa nu aiba pret mai mare decat acum cateva saptamani, nu mai zic de acum cativa ani", explica ea. O sticla de apa minerala carbogazoasa Dorna Poiana Negri la 2 litri costa circa 4 lei in supermarketuri si hipermarketuri, de doua ori mai mult decat in urma cu trei ani. Aceeasi evolutie a avut-o si Borsec. Si celelalte branduri din domeniu. Apa minerala nu este insa o exceptie, ci mai degraba o regula in piata bunurilor de larg consum cu dominanta alimentara. Astfel, intre 2022 si 2025 si pretul laptelului cu 3,5% grasime s-a dublat, ajungand invariabil aproape de pragul de 10 lei pe litru. Plafonarea adaosului comercial e in continuare in vigoare, pana in vara lui 2025, insa ea vizeaza doar laptele de vaca de consum, in varianta 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT. Asadar, cel cu 3,5% grasime "scapa" de orice control de pret. Asa se face ca diferenta de pret intre acelasi brand de lapte, dar cu 1,5%, respectiv 3,5% grasime ajunge chiar si la 50%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare