×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

CFA Romania: Increderea in economie a crescut, dar ramane la un nivel extrem de scazut pe fondul...

CFA Romania: Increderea in economie a crescut, dar ramane la un nivel extrem de scazut pe fondul incertitudinilor

23.01.2025, 09:18 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Analistii financiari estimeaza o inflatie medie de 5,02% in urmatorul an, un deficit bugetar de 7,03% si crestere PIB de 1,3% fata de 2,5% cat estimeaza guvernul.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna decembrie, cu 6,7 puncte pana la valoarea de 38,1 puncte, dar se mentine la un nivel extrem de scazut in contextul incertitudinii ridicate privind evolutia economiei romanesti. Potrivit standardelor acestui sondaj, increderea trebuie sa depaseasca 50 de puncte, tot ce este sub inseamna neincredere.

Cresterea s-a datorat evolutiei ascendente a ambelor componente ale indicelui. Astfel, componenta de anticipatii a crescut cu 7,5 puncte, pana la valoarea de 30,8 puncte. In acelasi timp componenta de conditii curente a crescut cu 4,9 puncte, pana la valoarea de 52,7 puncte.

"Desi, in luna decembrie, dupa scaderea puternica din luna anterioara, indicatorul de incredere macroeconomica s-a corectat, acesta ramane la un nivel extrem de scazut in contextul incertitudinii ridicate privind evolutia economiei romanesti. De asemenea, este de remarcat reducerea, in continuare a anticipatiilor de crestere economica pentru anul 2025 precum si majorarea anticipatiilor privind deficitul bugetar", a declarat Adrian Codirlasu, CFA,presedinte al Asociatiei CFA Romania.

Analistii financiari estimeaza o medie a ratei inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2026) de 5,02%.

In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 85% dintre participantii la sondajul CFA anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0404 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0886 lei pentru un euro.

Pe segmentul rezidential urban, 39% dintre analisti vad o stagnare a preturilor in urmatoarele 12 luni, in timp ce 32% anticipeaza o majorare, iar 29% o scadere. De asemenea 68% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supra-evaluate, iar 29% ca sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipatiilor de 7,3% din PIB.

Anticipatiile de crestere economica pentru anul 2025 se situeaza la valoarea medie de 1,3%.

Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 57% in urmatoarele 12 luni.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare