×

Accesează
contul existent

Burse

Claudiu Cazacu, XTB: Bancile semnalizeaza tot mai apasat riscul de recesiune. Care sunt posibilele...

Claudiu Cazacu, XTB: Bancile semnalizeaza tot mai apasat riscul de recesiune. Care sunt posibilele scenarii pentru economia mondiala

09.04.2025, 14:51 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Preocupate de cea mai mare crestere a taxelor vamale impuse de SUA dupa 1930, bursele au cunoscut un declin amintind de crizele cele mai severe din ultimele decenii, iar intre timp, banci internationale importante revizuiesc riscul de recesiune, unele dintre acestea semnalizand posibilitatea prin mentionarea "va curge sange", referinta la titlul unui film celebru, arata Claudiu Cazacu, consultant de strategie in cadrul XTB Romania.

O redresare partiala pe luni si la inceputul zilei de marti nu a fost si sustinuta. Pentru investitori, emotia predominanta a fost teama si uimirea. In acelasi timp, incercarea de a pune in preturi riscurile greu de cuantificat, adaugata la atitudinea de asteptare de pe margine a unora, a permis miscari ocazional incandescente. Intre acestea, revenirea de peste 8% a indicelui S&P 500 in doar o ora, odata cu zvonul neconfirmat al unei pauze de 90 de zile in introducerea taxelor vamale majorate. Dezmintirea nu a condus la corectii pana la nivelul de start si dialogul SUA cu Japonia a favorizat revenirea. Totusi, potentialul de volatilitate nu a fost indepartat, iar amenintarea unor taxe totale de 104% pentru importuri din China a readus presiunea de vanzare.

Indicatorul de volatilitate VIX se afla la cele mai inalte niveluri de dupa pandemie. Este un mediu deosebit de prudent - si nu doar in domeniul actiunilor. Randamentele obligatiunilor cu rating acceptat pentru investitii au crescut la cel mai inalt nivel de dupa iunie 2022, cu pietele blocate inainte de o redeschidere prin emisiuni noi de titluri, marti.

Pe langa investitori, cel mai volatil episod al ultimilor ani a fortat si reevaluari neobisnuit de rapide ale institutiilor financiare. Goldman Sachs a revizuit deja de doua ori in tot atatea saptamani riscul de recesiune in SUA, crescandu-l de la 20% la 35% si, apoi, la 45%. Pentru Morgan Stanley, desi recesiunea nu este scenariul principal, incepe totusi sa intre in discutie ca o varianta "pesimista".

JPMorgan descrie probabilitatea implicita de recesiune derivata din miscarile pe S&P 500 la 62%, pornind de la titlurile de stat pe cinci ani la 54%, iar de la metale industriale la 68%. Cu toate acestea, in pietele de obligatiuni corporative sentimentul este mai optimist, cu risc de doar 25%.

Scaderile de pe burse au rolul de semnal, dar spre deosebire de alte perioade, nu este clar in ce masura conducerea SUA ori Rezerva Federala sunt dispuse sa intervina, puncteaza Claudiu Cazacu.

"Atentia nu este doar indreptata spre economia americana, desi pietele bursiere din SUA au fost printre cele mai afectate. Ritmul de crestere al economiei globale era estimat de OECD la 3,1% anul acesta, in incetinire de 0,1 puncte fata de cel al anului trecut. Aceasta viziune pare acum, in lumina noilor runde in conflictul comercial, mult prea optimista", adauga acesta.

Declinul petrolului, incurajat si de cresterea de productie neasteptata a OPEC cu 0,41 mil. de barili, semnaleaza o ingrijorare puternica referitoare la cererea din economia reala. Dinamica de la inceputul anului, de -18%, reflecta diminuarea estimata a traficului comercial, in special maritim, dar poarta si informatii nefavorabile despre economia globala, mai spune Claudiu Cazacu.

"Riscul de recesiune globala a crescut suficient incat o banca sa avertizeze, parafrazand un film celebru "there will be blood" ("va curge sange"). JPMorgan a trecut la 60% probabilitatea scaderii economiei mondiale. Pentru a pune lucrurile in perspectiva: fiecare ajustare de 1 punct procentual ar insemna aproximativ 1,15 trilioane de dolari pierdute de economia globala, asadar doar de la avans de 3,1% la stagnare distanta acoperita se traduce prin pierderi de activitate economica de 3,57 trilioane dolari. Valoarea depaseste PIB-ul Frantei", spune acesta.

Restrangerea ar proveni atat din reducerea considerabila a activitatii unor exportatori si efectele ulterioare in propriile economii, cat si dinspre nivelul foarte ridicat de incertitudine care apasa asupra deciziilor de consum si investitii. In cazul SUA, noile taxe vamale ar putea strange echivalentul a 1,3% din PIB, marcand cea mai severa crestere a fiscalitatii de dupa 1968, subliniaza consultantul de strategie XTB Romania.

Desi se iau in considerare reduceri de taxe pentru acoperirea pierderilor exportatorilor sau cecuri oferite americanilor ca "dividend special" al reducerilor de personal public, efectul net ar putea ramane unul de franare a economiei. Comertul SUA reprezinta 15% din cel global, iar ce se intampla cu restul de 85% va fi cheia pentru anul acesta si urmatorii.

"Socul actual este, insa, de amploare si daca ajustari descendente prin negociere nu reduc povara, pot afecta ritmul de crestere al economiei globale cu 1-2 puncte procentuale. Un raspuns sever din partea Europei sau escaladarea confruntarii comerciale cu China ar inclina balanta si mai mult in sensul incetinirii economiei globale, punand pe masa riscul de recesiune", mai spune reprezentantul XTB.

Dezbaterile din interiorul celor apropiati presedintelui Trump au devenit recent si mai confrontationale, in timp ce vocile din mediul de afaceri care critica masurile drept prea agresive s-au inmultit. Lucrurile sunt inca in dinamica, astfel incat spatiul posibilitatilor de modificari de politica cu mari consecinte economice s-a largit.

"Pentru moment, in estimarea noastra, este posibila o crestere economica globala comprimata, cu pana la 1,5-2 puncte procentuale sub estimarea anterioara de 3,1%, dar in lipsa unor temperari a taxelor vamale sau a unui raspuns de stimulare fiscala si/sau monetara ampla in China, Europa si SUA, scenariile pot deveni considerabil mai rezervate, arata consultantul de strategie din cadrul XTB Romania", concluzineaza Claudiu Cazacu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare