![]() |
15.04.2025, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Spre deosebire de companiile din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, ca sa nu mai vorbim de companiile din Austria, companiile antreprenoriale romanesti nu prea s-au extins dincolo de piata romaneasca. Nu s-au extins nici macar pe pietele cele mai apropiate cu care Romania are granita.
Din acest motiv exporturile Romaniei sunt mult mai reduse comparativ cu celelalte tari foste comuniste, ca sa nu mai vorbim de faptul ca foarte putine companii romanesti au patruns cu businessul lor pe pietele externe, fie direct, fie prin achizitia altor companii sau asa cum au facut companiile din alte tari pe piata romaneasca.
In incercarea de a pune pe masa problema extinderii companiilor romanesti in afara ca o modalitate de crestere a afacerii si, poate, de diversificare a businessului, ca sa nu fii dependent de o singura piata, fie ea si Romania, Raiffeisen a creat impreuna cu InnovX un program MoonShotX pentru companiile antreprenoriale romanesti, precum si pentru cele mici si mijlocii, prin care se incearca oferirea de cunostinte si consultanta pentru iesirea cu businessul lor in afara tarii. Ziarul Financiar este partener media in acest proiect.
Pentru prima editie s-au scanat 700 de companii, au fost selectate 22, iar 13 dintre ele, din diverse sectoare de activitate, au fost prezente la finalul saptamanii trecute la Viena, prima etapa de contact cu pietele externe; urmeaza Londra, Praga si SUA.
"Cred ca a venit momentul cand incercam sa schimbam aceasta situatie in care firmele antreprenoriale romanesti se axeaza numai pe piata interna. Poate la inceput este mai greu, cand te duci pe alte piete, dar cred ca este o investitie care trebuie facuta. Extinderea se face in ani, nu dintr-odata", a spus Cristian Sporis, vicepresedinte corporate al Raiffeisen si cel care sustine acest proiect MoonShotX.
In 20 de ani Romania a crescut de 10 ori, companiile romanesti au devenit mai mari si mai puternice si, cred, ca ar trebui sa se uite si pe pietele externe. Dincolo de piata romaneasca exista si alte piete: exista piata de limba germana DACH, Deutschland, Austria, Confederatia Helvetica, exista piata Vestica, exista piata americana.
Daca acum 30 de ani multintionalele din Vest care voiau sa intre in Est, in Romania, o faceau prin intermediul hubului din Austria, de la Viena, cred ca este momentul ca firmele romanesti sa faca acum drumul in sens invers si sa se extinda pe piata de limba germana, pe piata vestica, prin intermediul hubului de la Viena, a mentionat el.
Austria a fost intotdeauna o punte de legatura intre Vest si Est, iar acum intre Est si Vest, a adaugat el.
Valerie Brunner, seful clientilor institutionali ai Raiffeisen Bank International si membru in boardul de management, prezenta la intalnirea de la Viena dintre companiile romanesti si oficiali de la Viena, a spus ca "nu stiu de o initiativa similiara de acest gen pe care sa o avem noi la Viena. MoonShotX este o buna platforma pentru companiile romanesti sa incerce sa iasa in afara. Extinderea este si ADN-ul nostru la Raiffeisen si, de aceea, vrem sa ne sustinem clientii care vor sa se extinda pe alte piete. Noi operam in Europa Centrala si de Est, dar avem legaturi de business in intreaga lume", a mentionat ea.
Valerie Brunner, directorul clientilor institutionali si membru in boardul de management al Raiffeisen Bank International: MoonShotX este o buna platforma pentru companiile romanesti de a se extinde in afara. Noi avem in ADN extinderea si putem sustine acest proces si pentru clientii nostri.
Romania este o piata bancara buna pentru Raiffeisen, cu un ritm de crestere semnificativ, mai ales ca exista potential de dezvoltare. Dincolo de a fi finantatori, oferim si consultanta, iar clientii nostri au acces atat pe pietele unde operam si unde avem banci, cat si pe pietele globale.
In ultimii 20 de ani, Europa Centrala si de Est, adica tarile foste comuniste, au avut un ritm de crestere superior Europei de Vest, datorita investitiilor straine, a fondurilor europene si a companiilor antreprenoriale care s-au format.
Dinamismul companiilor din regiune este prezent in continuare, se vad foarte multe idei care se nasc aici si ar putea avea succes. Noi vrem sa fim prezenti aici si sa sustinem companiile sa creasca. Suntem un finantator prin acordarea de credite, dar pentru companiile din Europa Centrala si de Est am creat un fond de investitii, Elevator Ventures, care are 100 de milioane de euro de investit, a spus ea.
Daca in ultimul deceniu companiile din Europa Centrala si de Est au avut un ritm de crestere substantial, in special Polonia si Romania, piata Vestica a obosit, ritmurile de crestere fiind insignifiante.
Gunter Deuber, managing director si economistul sef al Raiffeisen Bank International, a spus ca Europa de Vest trebuie sa se reinventeze pentru ca a ramas in urma, cel putin fata de SUA si China, economii mult mai dinamice si inovatoare. Germania si Austria au stagnat din cauza industriei, care nu mai este un motor de crestere pentru aceste tari, ci dimpotriva, a mentionat el.
Poate modelul german si austriac cu firme de familie ar trebui sa se schimbe.
Gunter Deuber, managing director, economistul-sef Raiffeisen Bank International: Sunt optimist, Europa va creste, iar Romania are in continuare un potential mare de crestere.
In ciuda provocarilor actuale, unde modelul de globalizare este pus sub semnul rezistentei, Gunter Deuber crede ca Europa are puterea de a-si reveni, in special Germania, prin noul program de investitii. De la recesiune, Germania ar putea ajunge sa aiba o crestere economica de 2%, ceea ce pentru economia romaneasca ar fi extraordinar, avand in vedere ca Romania are cea mai fidela corelatie cu economia Germaniei dintre toate tarile foste comuniste.
Europa trebuie sa fie mai dinamica, mai inovatoare si mai putin birocratica pentru a face fata schimbarilor care se anunta. Chiar si in contextul actual, extrem de tensionat, cu un razboi comercial declansat de americani, Gunter Deuber este optimist ca Europa va reveni pe crestere, ca Germania si Austria vor iesi din aceasta stagnare in care se afla si ca tarile din Europa Centrala si de Est, respectiv Romania, mai au spatiu de crestere.
Cine stie, poate chiar Romania va reusi sa depaseasca Austria la PIB (Austria are acum 450 mld. de euro, fata de 350-380 mld. de euro pentru Romania). Cine stie daca Romania va continua sa creasca, cel mai probabil va depasi Austria, a mentionat economistul sef al Raiffeisen Bank International.
Viena isi propune sa fie un hub de extindere pe piata de limba germana si pe piata din Vest si, de aceea, a infiintat o Agentie de Business specializata pentru companiile si investitorii care vor sa vina in Austria, fie sa intre pe piata austriaca, fie de aici sa se extinda pe alte piete.
Avem o legislatie stabila, avem un regim de fiscalitate stabil, iar inregistrarea companiilor este rapida - este destul sa iti infiintezi o companie aici, a mentionat Christian Frey, head of International Business la Vienna Business Agency. Avem ca tinta sa aducem cat mai multe companii sa se inregistreze in Viena, suntem o piata buna, intre Est si Vest, Viena este un oras bun de locuit, iar calitatea scolilor de aici este ridicata, a mentionat el.
Vrem sa fim si un hub pentru companiile din IT, am creat o legislatie speciala pentru acest tip de companii de crestere si avem o fiscalitate care sustine modelul de acordare de actiuni de tip american.
Maria Doralt, partener corporate la firma de avocatura DLA Piper Viena, spune ca nu sunt probleme legale pentru companiile din UE, cum ar fi Romania, pentru a se inregistra la Viena. Bineinteles ca se verifica cine este ultimul beneficiar, dar daca ai un cont in Romania la Raiffeisen, verificarea din Romania si credentialele sunt preluate automat de banca din Austria, a mentionat Sorin Suciu, director corporate Raiffeisen Bank Romania.
Maria Doralt, partener corporate la firma de avocatura DLA Piper Viena: Nu este greu sa iti inregistrezi o companie in Austria, mai ales daca vii dintr-o tara membra a Uniunii Europene.
Poate o companie romaneasca sa ia un credit de la o banca din Viena folosind active colaterale din Romania? Noi putem da scrisori de garantie care sunt ca un colateral, a spus Sorin Suciu. Intrebarea este: cum intri pe o piata externa, cum ar fi cea din Austria? Te duci singur ca o companie romaneasca, cumperi o companie austriaca care are un anumit istoric sau incerci sa gasesti un partener care sa te introduca intr-o alta lume?
Cristian Sporis, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, spune ca piata austriaca este destul de conservatoare, cu legaturi de afaceri de decenii, si ca poate cea mai buna varianta ar fi sa gasesti un partener care sa-ti aduca accesul la un anumit networking, care sa-ti deschida usile. Pana la urma, acesta este si modelul prin care multinationalele au intrat in Romania, la inceput au avut un partener local. Pentru a te extinde in Vest sau in tarile de limba germana exista o mare diferenta intre a veni simplu ca o companie romaneasca sau a fi o companie austriaca cu actionar din Romania.
Adrian Minuta, CEO Bravo International Group, spune ca atunci cand te duci in afara, partenerul se uita cu o neincredere cand spui ca vii din Romania si ca iti trebuie un efort mai mare de a-l convinge ca esti serios.
Una dintre intrebarile ridicate de catre antreprenorii romani prezenti la Viena a fost aceea legata de geopolitica extinderii, in conditiile in care Austria nu este o tara membra a NATO.
Christian Frey de la Vienna Business Agency a spus ca Austria este o tara de legatura intre Vest si Est, o tara care are relatii cu toata lumea, o tara de legatura.
Christian Frey, head of international business, Vienna Business Agency: Suntem un hub pentru toate companiile, suntem o punte intre Vest si Est.
De partea cealalta, cele 13 companii romanesti prezente la Viena se intreaba cum pot sa patrunda pe piata austriaca, cum pot intra pe piata de limba germana, care, prin Germania, Austria si Elvetia, este o piata imensa cu o putere de cumparare extrem de ridicata.
Dupa discutiile de la evenimentul MoonShotX din Viena, au realizat ca puterea relatiilor, cum sa intalnesti persoanele cele mai potrivite, reprezinta principala conditie, a spus Alex Malureanu de la Ascendia, companie de e-learning cotata la bursa de la Bucuresti. Pentru cele mai multe companii, MoonShotX Vienna a fost prima intalnire pe care au avut-o cu o piata dincolo de Romania, cu o piata care are regulile si relatiile sale, construite in decenii.
Daca in Romania aceste companii sunt cunoscute in sectorul lor, pe o piata externa sunt anonime si concureaza cu milioane de alte companii din intreaga lume.
Andrei Danila de la Code 923.com, o firma IT, a spus ca cel mai interesant lucru pentru el este sa invete cum sa acceseze pietele externe si trebuie sa invete cum sa intre la clientii externi, un lucru care nu este chiar atat de usor. Noi lucram pentru Raiffeisen in Romania si, cine stie, poate cu ajutorul lor intram si pe piete unde Raiffeisen Bank opereaza.
Pentru firmele din IT, procesul de extindere, de scalare a businessului, este mult mai usor decat pentru o companie traditionala care are o marfa de vandut. Dincolo de ceea ce face fiecare, concluzia este ca, fara a avea un produs competitiv din toate punctele de vedere, atat tehnic, cat si ca pret, relatiile si parteneriatele conteaza cel mai mult in a accesa o piata externa. In timp, poate companiile antreprenoriale romanesti care au ajuns la o anumita putere financiara in Romania vor iesi si pe pietele externe, intr-un fel sau altul.
Vom vedea in timp daca programul pe care l-am lansat, MoonShotX, are succes sau nu, si asta in functie de companiile care intra in acest program si care reusesc sa se extinda in afara, a mentionat Cristian Sporis.
Cele 13 companii care au fost la evenimentul MoonShotX Viena
¬ KOGAION COM IT&C- Bogdan Urdea
¬ ASCENDIA - educatie - Alex Malureanu
¬ RebelDot - IT&C - Mariu Mocian
¬ Alumil - constructii - Marius Ionita
¬ Euro Team GB Spedition - Octavian Blejan
¬ Lasting Software - telecomunicatii/defence - Horatiu Moldovan
¬ SmartWrap Romania - packaging - Melinda Muressan
¬ Bento - Intellectually Curious - IT&C - Radu Scarlat
¬ WALDEVAR Holding - Cristian Leonte
¬ Softia - Mihail Vlad
¬ Zaleco - Tudor Ortan
¬ CODE932 - Andrei Danila
Maximilian Schausberger (dr.), managind director, Elevator Ventures, fondul de investitii al Raiffeisen Bank: Cautam tot timpul companii in care sa investim capital, care pot sa creasca, care au model de business care poate fi scalat;
Daniel Rath, head of corporate customer, Raiffeisen Bank International (centru): Poate Europei ii lipeste piata de venture capital, adica fonduri care sa fie investite in cresterea companiilor. Vedem ceva progrese pe piata fondurilor de investitii din Romania, in conditiile in care, pe alte piete lucrurile stagneaza;
Ana Bobarca, director de investitii, InnoviX Romania (stanga)
Sorin Suciu, (stg.) director corporate, Raiffeisen Bank Romania: Cand vrei sa te extinzi, prin reteaua pe care o avem, este mult mai usor, mai ales atunci cand este vorba de verificarea beneficiarului final al unei companii, al unei investitii;
Adrian Minuta, group CEO, Bravo International Group: Cand iesi pe pietele externe trebuie sa fii foarte adaptiv, la inceput este bine sa mergi cu proiecte pilot, iar daca lucrurile merg bine, poti sa te extinzi mai mult. A atinge un break even nu se face peste noapte, poate sa dureze ani de zile, spre expemplu la noi pe piata din Franta a durat 4 ani. Trebuie sa aloci resurse suficiente si trebuie sa fii suficient de rabdator pana ajungi sa ai succes.
Sediul DLA Piper Vienna, fosta cladire a Asociatiei Bancilor din Austria: Viena este un bun hub de extindere pe pietele de lima germana, pe pietele vestice. Poate Viena nu are cele mai reduse taxe, dar tot setup-ul legislativ si fiscal este extrem de stabil.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
16.04.2025, 13:58