×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Cum arata creditarea si economisirea spre final de 2024. Depozitele totale ale populatiei si...

Cum arata creditarea si economisirea spre final de 2024. Depozitele totale ale populatiei si companiilor sunt de 124 mld. euro in echivalent, cu aproape 40 mld. euro mai mari decat creditele acordate de banci populatiei si companiilor

27.12.2024, 15:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Depozitele totale ale populatiei si companiilor din bancile din Romania au ajuns in luna noiembrie la un total de 124 mld. euro in echivalent, depasind creditele acordate de institutiile financiare cu aproape 40 miliarde euro.

Diferenta semnificativa poate sublinia o tendinta accentuata de economisire si prudenta financiara, atat in randul populatiei, cat si al companiilor, pe fondul unui climat economic marcat de incertitudini.

De asemenea, datele arata ca implicarea bancilor in economia romaneasca este din ce in ce mai redusa, mai ales in conditiile in care nivelul creditelor pentru companii este mai redus fata de nivelul depozitelor companiilor in banci.

Cu alte cuvinte, companiile crediteaza bancile in loc ca sistemul bancar sa fie furnizor de credite nete.

Astfel, potrivit datelor BNR, in noiembrie, populatia avea in banci depozite de 50 mld. euro in echivalent, in timp ce imprumuturile acordate de institutiile financiare populatiei au fost de 35 mld. euro in echivalent, cu un sold de 15 mld. euro mai mare al depozitelor fata de creditele contractate.

In valuta, depozitele populatiei, exprimate in lei, au atins 25 mld. euro in echivalent, in timp ce creditul a fost de aproape 4 mld.euro, cu un sold de 21 mld. euro mai mare al depozitelor.

In ceea ce priveste companiile, depozitele in lei au atins in noiembrie aproape 38 mld. euro in echivalent, in timp ce imprumuturile in lei acordate de banci companiilor au ajuns in noiembrie la 25 mld. euro, de unde rezulta ca depozitele in lei ale companiilor au fost cu 13 mld. euro mai mari decat imprumuturile contractate, indicand o tendinta de economisire mai mare comparativ cu nivelul indatorarii.

In valuta, depozitele companiilor, exprimate in lei, s-au apropiat de 12 mld. euro in echivalent, in timp ce creditul a fost de 22 mld. euro, cu un sold de 10 mld. euro mai mare al imprumuturilor fata de depozitele contractate.

Potrivit datelor BNR, in noiembrie, totalul imprumuturilor acordate de banci companiilor se ridica la aproape 46 mld. euro in echivalent, adica aproape 13% din PIB.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare