16.10.2024, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ Tensiunile acumulate in functionarea sistemului energetic din aceasta vara pot fi interpretate ca un fel de "promo" pentru iarna care urmeaza ¬ Daca va fi o iarna cu temperaturi foarte scazute, Romania ar putea depinde masiv de importuri in contextul in care lacurile de acumulare hidro sunt la minimul ultimilor 5 ani, iar pe partea de energie verde nu s-a pus mai nimic in functiune, cu exceptia prosumatorilor ¬ Ce arata ultimele date ale sistemului? La mijlocul lunii octombrie, gradul de umplere in lacurile de acumulare hidro era de aproape 75%, cel mai mic nivel din 2019 incoace si comparabil cu aceeasi perioada din 2018. De altfel, nivelul slab al precipitatiilor s-a vazut limpede si in rezultatele operationale ale Hidroelectrica, anuntate recent. Astfel, Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a produs cu 20% mai putina energie electrica neta in lunile iulie-septembrie 2024 (T3) fata de T3/2023, respectiv 2,77 GWh, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucuresti. In acelasi timp, in T3/2024 a vandut cu 24% mai putina energie electrica. In primele noua luni din 2024, compania de stat a produs cu 22% mai putin energie electrica neta comparativ cu perioada similara din 2023, adica 11.344 GWh si a vandut in scadere cu 24%, adica 11,7 GWh. Compania a avut o performanta mai buna pe piata de echilibrare, acolo unde preturile au ajuns in vara aceasta la un nivel uluitor. Rezultatele financiare aferente primelor noua luni din 2024 sunt asteptate de investitori pe 14 noiembrie. Hidroelectrica a incheiat primul semestru din 2024 cu un profit net de 2,69 mld. lei, comparativ cu cel de 4 mld. lei din aceeasi perioada din 2023, in timp ce veniturile au scazut cu 26% la 5,15 mld. lei pe fondul unei productii de energie in scadere cu 22%. Dincolo de productia de energie hidro care este afectata de seceta, nici capacitatile de productie de energie verde nu au avansat pe masura asteptarilor anul acesta. Declaratiile au fost foarte optimiste, dar in realitate piata de proiecte regenerabile nu a produs in prima jumatate a anului nimic din schimbarea mult-asteptata, punerile in functiune fiind anemice. Imaginea de ansamblu a fost salvata de prosumatori, care au continuat cu investitiile, desi nu in acelasi ritm.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
20.12.2024, 17:30