20.12.2024, 19:06 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Mediul de afaceri romanesc reprezentat de confederatia patronala Concordia, prin vocea antreprenorului Dan Sucu, fondatorul Mobexpert, investitor in domeniul sportiv, asteapta politicieni responsabili, care sa guverneze Romania si sa ia decizii bazate pe dialog cu mediul de afaceri si cu societatea, in favoarea economiei. Antreprenorii vor avea o voce mult mai puternica, sustine Dan Sucu, existand pentru prima data o coagulare a unui mesaj comun catre politicieni: ascultati mediul de afaceri si aplicati masuri pentru a sprijini economia.
"Temerea pe care o avem nu este neaparat pentru businessurile mai mari, consolidate, ele nu au o problema mare de a rezista in fata unei unei adversitati. Temerea mai mare este pentru businessurile mici, acelea sunt mai expuse. Speram ca rezonabilitatea sa guverneze, speram sa avem un guvern pro-european care sa mearga mai departe si sa accepte si ideea unei reforme serioase a tot ce inseamna partea de cheltuieli", a spus Dan Sucu, presedintele confederatiei patronale Concordia, fondatorul si actionarul Mobexpert, investitor in fotbal.
El a adaugat ca oamenii de afaceri sunt prin natura lor optimisti, insa vede in ultima vreme ca investitiile au fost franate.
"Situatia actuala este complet neasteptata. Anul care a trecut a fost un an dificil, dar cu toate acestea, octombrie, noiembrie au fost luni foarte bune. Decembrie, din cauza acestor incertitudini, este o luna care, in loc sa fie puternica, arata rau. Tot ce inseamna partea de productie, comert cu produse de folosinta indelungata, multe de aceste industrii se bazeaza pe comenzi bune preluate in octombrie si noiembrie, decembrie nu va arata nivelul de neimplinire de care vorbim, dar ianuarie, februarie, martie, pe masura ce aceste comenzi sa ajung la scadenta si sunt indeplinite, fara sa mai vina comenzi suplimentare in spate, lucrurile arata rau", a mai spus Dan Sucu.
Omul de afaceri a subliniat ca, desiv rea o implicare mai activa a antreprenorilor in deciziile luate in domeniul economic, fiscal, nu planuieste o intrare in politica.
"Noi suntem oameni de afaceri, ne plac fabricile, magazinele noastre, firmele de servicii, pentru partea politica trebuie sa ai o inclinatie. Nu vreau in niciun caz sa intru in politica. Concordia este un mediu complet apolitic. Noi dorim sa colaboram cu guvernul pe care romanii il decid, il voteaza. Atat timp cat este un guvern ales democratic, are obligatia sa discute pe de-o parte cu sindicatele, pe de cealalta parte cu patronatele. Noi ne-am manifestat intotdeauna dorinta de a ajuta cu toata cunoasterea pe care o avem si cu care putem contribui pe partea economica", a mai completat antreprenorul.
Alte declaratii ale lui Dan Sucu:
-Concordia este o confederatie reprezentativa, constituita conform legii dialogului social, care permite sa participi in discutiile si deciziile economice pentru Romania.
-Suntem oameni de afaceri, prin excelenta suntem optimisti. Nu poti fi investitor fara optimism, trebuie sa fii capabil sa il transmitti si catre cei din jur.
-Vom incheia anul rezonabil, decembrie probabil ca va fi mai slab decat decembrie anul trecut, ceea ce s-a intamplat foarte rar. Mie personal mi s-a intamplat o singura data, in 2008, ca un decembrie al unui an sa fie mai slab decat decembrie al anului anterior. Dar bataile de inima pe care le avem cu totii nu sunt neaparat pentru decembrie, ci pentru ce se intampla in primul trimestru al anului viitor.
-Pana acum ne-am aratat disponibilitatea, dar in viitorul apropiat vrem sa fim mult mai prezenti si activi. Nu dorim sa intram in politica in niciun caz, dar dorim sa somam de data asta politicienii sa asculte si sa aplice lucrurile care sunt evident in favoarea Romaniei din punctul de vedere economic.
-Ca orice om implicat in afaceri, fiecare dintre noi iubim ceea ce am creat si unde lucram. Cu totii am inteles ca avem si obligatia sa aparam tot ce am construit pana acum.
-In 2010 o incapacitate a guvernului de a micsora cheltuielile a condus la o decizie de marire a TVA-ului peste noapte de la 19% la 24%. Sute de mii de firme romanesti au fost impinse spre marginea prapastiei, unele dintre ele au fost aruncate in prapastie. O astfel de decizie, de o asemenea amploare si inconstienta este normal ca nu se mai poate intampla in Romania. Este normal pentru noi sa luptam impotriva unei astfel de abordari economice care automat ar duce la distrugerea muncii atatora dintre noi.
-De-a lungul timpului, la nivel de confederatie patronala, am participat la nenumarate discutii cu guvernantii. Am avut o maree de promisiuni care nu au fost onorate. Noi am reusit acum o coagulare din punct de vedere patronal, in sfarsit. Vad o o dorinta din ce in ce mai mare a unui numar important de oameni de afaceri de a participa si de a fi parte din posibilitatea aceasta de a ne transmite cu adevarat punctul de vedere si de a incerca sa impunem niste puncte de vedere favorabile pentru economie.
-Fiecare dintre noi, cand facem o promisiune, trebuie sa o respectam. Anul trecut, in ianuarie, au fost marite taxele. Premierul ne-a transmis foarte clar ca aceasta marire de taxe este folosita doar in ideea prin care echilibreaza bugetul si ca va fi insotita de taieri de costuri de aceeasi amploare, de partea cealalta, in asa fel incat bugetul sa poata sa fie treptat echilibrat. O crestere de venituri bugetare intr-un an de peste 14% este aproape de vis. Dar visul se transforma in cosmar cand, de fapt, cheltuielile cresc cu 25%.
-Unde este lupta cu evaziunea fiscala cu eficienta, cu randamentul, cu competitivitatea? Nu politicienii au dus Romania in ultimii 15 ani de la 26% din PIB-ul mediu pe persoana in Europa, la 80%. Am trecut peste Grecia, peste Ungaria. Cei care au facut lucrul asta sunt cei 4 milioane de romani care lucreaza in firmele private, cei 3 milioane de romani care lucreaza in afara tarii.
-Clasa medie a crescut in ultimii 10 ani de la 48% la 60%, ceea ce inseamna peste 2 milioane si ceva de persoane care au intrat din zona mai saraca intr-o zona medie. Sigur, toata prosperitatea nu este impartita in mod egal, niciodata nu va fi.
-Raman la sentimentul meu optimist pe care pe care il intalnesc intotdeauna in jurul meu, vorbind cu alti oameni de afaceri. Dar politicienii trebuie sa se astepte la o reactie mult mai ferma din partea mediului de afaceri.
-Nu mi s-ar parea normal sa vina cineva (FMI-n.red.) sa-ti explice ce ai tu de facut aici. Ar trebui sa ai responsabilitatea de a pune tu la punct lucrurile. Nu doresc un ton alarmist, nu e cazul. Vom gasi fiecare solutii pentru a reusi sa punem lucrurile la punct. Sfarsitul de an arata atat de bine, inceputul anului 2025 il vedeam extrem de optimist. Acum, orice om de afaceri cu care vorbesc se gandeste sa mai amane putin investitia, angajarile. Toata lumea e cu piciorul pe frana.
-Cred in posibilitatea noastra ca oameni de afaceri sa fim mai implicati, sa scoatem in evidenta mai repede cand exista chiar si un mini-derapaj, de a putea veni cu solutii, cu cifre, studii. Sunt absolut convins ca implicarea noastra ar trebui sa fie mai buna, dar nu in ideea de a conduce noi din punct de vedere politic.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
21.12.2024, 15:03