08.01.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Dependenta puternica a Ungariei de gazele naturale din Rusia isi are radacinile in infrastructura din perioada Razboiului Rece si a facut tara vulnerabila din punct de vedere politic si economic, scrie Daily News Hungary.
In timp ce tarile vecine si-au redus semnificativ dependenta de energia rusa, Ungaria a adoptat o abordare diferita, mentinand importurile la niveluri ridicate, in ciuda dovezilor tot mai mari ca gazul rusesc nu este mai ieftin decat alternativele occidentale.
Altii au recunoscut problema in timp si dependenta persistenta a Ungariei de gazul rusesc a atras tot mai multe critici, mai ales ca alte tari din Europa Centrala si-au diversificat cu succes sursele de energie. Potrivit Piac es Profit, aceasta dependenta a expus Ungaria la riscuri economice si politice.
In timp ce prabusirea Blocului de Est a lasat multe tari in pozitia de a se confrunta cu provocari similare, de atunci majoritatea au identificat si atenuat aceste vulnerabilitati. Statele baltice, de exemplu, au inceput sa rupa legaturile cu energia ruseasca in 2014, in urma anexarii peninsulei Crimeea de catre Rusia.
De asemenea, Slovacia si-a redus rapid importurile de gaze rusesti, cu 44% intr-un an. In schimb, strategia energetica a Ungariei a ramas puternic dependenta de importurile si banii din Rusia, chiar daca Polonia si Cehia au eliminat aproape in intregime achizitiile directe dupa ce armata rusa a pornit in 2022 invazia din Ucraina. Dezvoltarea infrastructurii este cheia.
Tarile care s-au indepartat de gazul rusesc au realizat acest lucru prin dezvoltarea infrastructurii, cum ar fi construirea de terminale de gaze naturale lichefiate, dezvoltarea surselor de energie regenerabila si descurajarea industriilor consumatoare de energie.
Ungaria, insa, a ales o cale divergenta. Guvernul a justificat initial aceasta dependenta sustinand ca gazul rusesc este mai ieftin, ceva incorect deoarece preturile importurilor au ajuns mai mari decat cele ale alternativelor occidentale. Datele economice dezvaluie consecintele alegerilor Ungariei. Din 2022 pana in 2024, natiuni precum Polonia, Cehia si Slovacia - toate acestea si-au redus dependenta de gazul rusesc - au raportat rate de crestere a PIB-ului mai mari decat Ungaria.
Acest lucru sugereaza ca indepartarea de energia ruseasca nu impiedica dezvoltarea economica. Si accesul limitat al Ungariei la fondurile necesare dezvoltarii infrastructurii a avut un rol semnificativ.
Trecerea de la gazul rusesc ar necesita pasi mari, inclusiv restructurarea industriilor consumatoare de energie, cum ar fi productia de baterii, exemplificata de uzina companiei chineze CATL din Debretin, care consuma mai multa energie electrica decat intreaga populatie rezidentiala a judetului sau.
In plus, investitiile la scara larga in infrastructura si eficienta energetica sunt esentiale. In timp ce programul REPower al Uniunii Europene ofera sprijin pentru astfel de initiative, accesul Ungariei la aceste fonduri este impiedicat de litigiile in curs de desfasurare privind statul de drept. Fara vointa politica substantiala, dependenta Ungariei de gazul rusesc pare sa continue, in ciuda dezavantajelor economice si a tranzitiilor energetice reusite ale vecinilor sai.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
08.01.2025, 21:05