×

Accesează
contul existent

Companii

Distopia UE. Comisia Europeana vrea sa plafoneze pretul gazului pe care nu il are pentru a creste...

Distopia UE. Comisia Europeana vrea sa plafoneze pretul gazului pe care nu il are pentru a creste competitivitatea industriei pe care a ingropat-o prin Green Deal. Aproape 90% din gazul pe care UE il consuma este importat, dar CE viseaza sa faca pretul

14.02.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ UE este profund dependenta de importurile de gaze, in contextul in care consuma anual circa 325 de miliarde de metri cubi, dar produce numai 38 de miliarde de metri cubi ¬ Cu preturile impinse de frig la maximul ultimilor doi ani, Comisia Europeana viseaza sa plafoneze pretul gazului pe care nu il are pentru a creste competitivitatea industriei pe care a ingenuncheat-o prin Green Deal ¬ Paradoxul imens este ca anul trecut importurile de gaz lichefiat rusesc au atins un nivel record in ciuda eforturilor blocului de a reduce dependenta de Rusia ¬ Depozitele se golesc rapid, iar umplerea acestora se arata mai costisitoare ca niciodata ¬ Urmeaza o noua criza? Uniunea Europeana analizeaza optiunea de a plafona temporar preturile pentru gaz natural la nivelul blocului european pentru a incuraja competitivitatea companiilor europene intr-o piata globala, potrivit FT. Masura vine in contextul in care gazul a ajuns sa fie tranzactionat la maximul ultimilor doi ani, circa 60 de euro pe MWh, pe fondul temperaturilor scazute. La nivel european, gradul de umplere al depozitelor de gaze era de numai 48%, arata datele AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory). In Franta, depozitele sunt pline in proportie de numai 29%, iar in Romania a scazut sub 40%, fiind necesara limitarea cantitatilor extrase astfel incat gazul sa ajunga pana la primavara. "Preturile sunt de trei-patru ori mai mari decat in SUA, ceea ce afecteaza competitivitatea companiilor europene. Comisia Europeana ia in calcul varianta de a plafona preturile in contextul discutiilor despre un Industrial Deal european care sa completeze Green Deal-ul. UE ar urma sa prezinte in martie propunerea pentru un astfel de set de politici", conform surselor FT. Masura plafonarii pare greu de implementat din simplul motiv ca UE este dependenta in proportie de aproape 90% de importurile de gaze. In 2023, din consumul de circa 325 de miliarde de metri cubi, numai 38 de miliarde au fost produsi in UE. Circa 95 de miliarde de metri cubi au venit din Norvegia, 63 de miliarde de metri cubi au venit din SUA, o crestere semnificativa fata de cele 18 miliarde de metri cubi aduse pe vapoare in 2020. Dar cea mai mare surpriza este chiar evolutia importurilor de LNG (liquified natural gas) din Rusia, care in 2023 au ajuns la 18 miliarde de metri cubi, fata de nivelul de 14 mld. metri cubi din 2020. Anul trecut, UE a importat si mai mult LNG rusesc.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare