×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Doar 14 banci au aderat la sistemul de plati instant in ultimii 6 ani, adica mai putin de jumatate...

Doar 14 banci au aderat la sistemul de plati instant in ultimii 6 ani, adica mai putin de jumatate din sistemul bancar romanesc. De ce nu vedem inca toate bancile cu acest sistem implementat?

13.09.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Dragos Cabat, analist economic, spune ca bancile aveau si au de castigat multi bani din depozitele overnight ale populatiei si firmelor, astfel ca atunci cand tranzactia dureaza mai mult, o zi, si nu se face instant, bancile fac bani pe banii clientilor ¬ Pentru a introduce sistemul de tranzactii instant sunt costuri suplimentare evident pe care unele banci nu vor sa si le asume, precum si riscuri suplimentare ¬ Bancile care au aderat la sistemul de plati instant, fie ofera gratuit acest serviciu, fie compenseaza prin comisionarea platilor instant. Sistemul de plati instant administrat de Transfond a fost implementat de doar 14 banci de pe piata locala, adica mai putin de jumatate din sistemul bancar romanesc, si inca sunt banci din top 10 cele mai mari din piata care nici macar nu dau vreun semn ca ar urma sa faca pasul acesta. In aceste conditii se pune intrebarea de ce unele banci vor sa adere la sistemul de plati instant, iar altele nu. Numarul total al bancilor care activeaza in Romania a fost in ultimii ani de 34 si a coborat la 32. Legat de decizia unor banci de a tergiversa implementarea platilor instant, Dragos Cabat, analist economic, a explicat pentru ZF ca fiecare tranzactie care mai sta o zi pana ajunge in contul dorit inseamna bani facuti de banca. Asa au functionat bancile zeci de ani, prin depozitele overnight. "Sa tii banii clientilor timp de o noapte sau o zi, cu banii respectivi faci profit pe ei. Asa au trait bancile zeci de ani. Acest sistem al platilor instant a fost un sistem introdus in Marea Britanie, iar de acolo a venit in Europa. In Statele Unite nu exista asa ceva. Toate bancile faceau bani pe banii clientilor, in special pe banii companiilor care au in fiecare zi sold pe contul curent de milioane, zeci de milioane, sute de milioane. Pe banii acestia nu dau la contul curent nici un fel de dobanda, pentru ca bancile istoric nu au oferit vreun ban la contul curent, in schimb ei fac depozite overnight, unele la celelalte pentru ca unele au nevoie de lichiditati, iar pentru banci sursa aceasta de bani este deosebit de importanta pentru ca se fac foarte multi bani", explica Dragos Cabat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare