×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Doar 6% din tinerii sub 25 de ani au depozite la termen pentru ca au resurse financiare limitate,...

Doar 6% din tinerii sub 25 de ani au depozite la termen pentru ca au resurse financiare limitate, ca urmare a lipsei jobului sau a experientei. Leonardo Badea, BNR: "Valoarea medie a unui depozit in Romania se situeaza la 21.000 lei, circa 4.100 euro. Media europeana este de 19.000 euro"

21.11.2024, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Pensiile private se contureaza ca o alternativa de economisire din ce in ce mai utilizata de populatie, dovada fiind si faptul ca numarul total al participantilor din sistemul de pensii facultative a crescut cu 14% in iunie 2024 fata de iunie 2023 ¬ Totusi, rata de participare voluntara la fondurile de pensii se mentine printre cele mai reduse din regiune, a spus Leonardo Badea, prim-vicepresedinte BNR. Depozitele bancare sunt principala forma de economisire in randul romanilor, insa nivelul acestora este cel mai mic comparativ cu alte tari din regiune, precum Bulgaria, Cehia, Polonia sau Croatia, conform studiului privind Comportamentul de economisire si investitie in randul populatiei din Romania in context european. In acelasi timp, doar putin peste 6% din tinerii romani sub 25 ani prefera depozitele la termen, iar dintre acestia circa 20% au studii superioare. Leonardo Badea, prim-viceguvernator al BNR, a explicat ca valoarea medie a unui depozit bancar din Romania se situeaza la un nivel de 21.000 lei, aproximativ 4.100 euro, in timp ce media europeana este de 19.000 euro. "Intr-un mediu marcat de multiple incertitudini la nivel global economisirea si investitiile din Romania s-au consolidat in ultima perioada. Populatia si-a majorat avutia si rezistenta in fata socurilor in ultimii ani inclusiv pe fondul unor masuri macroprudentiale care au fost adoptate de catre BNR in vederea mentinerii stabilitatii financiare si cresterii rezilientei economice in perioade de criza. Analizand comportamentul de economisire se remarca si o tendinta de diversificare a metodelor de investire. Astfel, portofoliul de investitii al sectorului populatiei continua sa fie reprezentat in cea mai mare masura de instrumente cu risc scazut, de tipul depozitelor. Valoarea medie a unui depozit se situeaza la un nivel de 21.000 lei, aproximativ 4.100 euro la nivelul lunii iulie 2024, in crestere de la circa 19.000 lei in urma cu un an."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare