×

Opinii

Dupa retragerea lui Biden si drumul deschis pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Alba, poate...

Dupa retragerea lui Biden si drumul deschis pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Alba, poate n-ar fi rau sa-l invitam pe Donald Trump Junior in Romania sa vaneze ursi, ca tot avem prea multi

22.07.2024, 00:22 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dupa retragerea asteptata a lui Joe Biden din cursa pentru Casa Alba, Donald Trump are drum liber pentru a deveni din nou nou presedintele Statelor Unite. Kamala Harris, pe care democratii o sprijina acum ca sa-l infrunte pe Trump in alegerile din noiembrie, este sacrificata.

Pastrand proportiile, este exact cum PSD a sacrificat-o pe Viorica Dancila in alegerile din 2019, cand Iohannis avea drum liber catre Cotroceni, dar ii trebuia un candidat de la PSD.

Lumea deja isi face calculele cu Donald Trump la Casa Alba. Ce va insemna acest lucru pentru relatiile globale, ce va insemna acest lucru pentru globalizare, trendul care a stat la baza cresterii capitalismului in toata lumea in ultimii 40 de ani, ce va insemna acest lucru pentru Europa, pentru China si nu in ultimul rand pentru Rusia? Ca sa nu mai vorbim despre razboiul din Ucraina, pe care Trump promite sa-l incheie in cateva zile dupa ce va ajunge oficial in Biroul Oval. Daca razboiul din Ucraina se incheie acum, asta inseamna ca rusii raman cu ce au luat deja, unde s-au instalat deja, iar Ucraina ca trebuie sa-si linga ranile. Fara sprijinul american, atat militar, economic si politic, Ucraina lui Zelenski nu poate rezista.

Pentru ca Europa nu are leadership politic si nici economic - sa nu uitam ca Europa nu si-a revenit inca din criza inflatiei si a dobanzilor mari, iar Germania se chinuie sa revina pe crestere economica -, Trump isi va impune punctul de vedere. Mai ales ca retorica lui politica este de a se confrunta cu cineva. Cu Putin si Xi Jinping nu se poate confrunta pentru ca vorbesc aceeasi limba.

Revenirea lui Trump la Casa Alba, spun analistii, va insemna o fortare a economiei americane, o presiune pentru scaderea dobanzilor, care va duce din nou la crestere a inflatiei, un pachet de masuri pentru business, care in final va duce si mai mult la cresterea datoriei Statelor Unite, o amenintare pentru intreaga lume globala, conform analizelor FMI.

Daca America intra in criza din cauza datoriei, aceasta criza se va duce in intreaga lume, de fapt americanii vor exporta aceasta criza peste tot, asa cum au facut cu criza financiara din 2008.

Trump va presa Europa sa-i cumpere si mai mult armament, platind astfel o polita de asigurare pentru situatia in care Putin va dori sa extinda conflictul armat dincolo de granitele Ucrainei.

Nu stiu ce va insemna pentru Romania din punct de vedere politic revenirea lui Donald Trump la Casa Alba. Istoric, Romania s-a inteles bine cu republicanii - caderea comunismului pe vremea lui Ronald Reagan si intrarea in NATO pe vremea lui Bush -, dar acum Casa Alba va fi acaparata mai mult de clanul Donald Trump decat de republicani.

Nu cred ca angajamentele luate de Statele Unite, atat individual (baza Kogalniceanu nu este a NATO, ci face parte dintr-o intelegere bilaterala cu americanii), cat si prin intermediul NATO (intarirea flancului estic) vor cadea sub administratia Trump, dar sigur vom cumpara mai mult armament, mai ales ca Trump va fi cu ochii pe tarile din Europa care nu vor aloca 2% din PIB pentru aparare (Anul trecut Romania nu a indeplinit acest criteriu).

Daca finantele mondiale vor intra sub presiune din cauza intaririi dolarului si a cresterii datoriei publice a SUA, acest lucru se va resimti si la Bucuresti. Deficitul bugetar va scadea mai greu, iar Romania va tine dobanzile la lei sus ca sa se protejeze si sa nu iasa din tara banii investitii de catre straini in titluri de stat romanesti.

Guvernul, indiferent de cine va fi la Palatul Victoria si de cine va fi la Palatul Cotroceni, va trebui sa se imprumute si mai mult, mai ales ca va veni presiunea din partea achizitiilor de armament.

Nu stiu daca trebuie sa ne asteptam la mai multe investitii straine americane, mai ales ca Romania nu este neaparat o destinatie pentru marii investitori americani - economie mica, piata de capital mica, piata bancara mica. Mai degraba americanii lucreaza prin proxy in domeniul economic - care acum sunt turcii, sud-coreenii, de exemplu.

Alegerile din Statele Unite sunt la inceputul lunii noiembrie, asa ca noul establishment de la Casa Alba va urmari alegerile pentru Palatul Cotroceni, care sunt la finalul lui noiembrie si inceputul lunii decembrie.

Dar intre timp, daca Viktor Orban, liderul Ungariei, este deja vazut ca un prieten al lui Trump, noi poate ar trebui sa ne imprietenim cu Donald Trump Junior (cel care se spune ca l-a ales pe J.D. Vance ca vice-presedinte) si sa-l invitam din nou la vanatoare. Daca in 2017 Donald Trump Junior a venit sa vaneze in Giurgiu mistreti si caprioare, poate acum vine sa vaneze ursti, cat tot avem prea multi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare