×

Accesează
contul existent

Eveniment

Economistii nu vad cu ochi buni planul lui Trump: "Viziunea presedintelui american de a remodela...

Economistii nu vad cu ochi buni planul lui Trump: "Viziunea presedintelui american de a remodela cea mai mare economie a lumii prin politici protectioniste care pun "America pe primul loc" va afecta cresterea economica"

02.01.2025, 09:51 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Viziunea lui Donald Trump de a remodela cea mai mare economie a lumii prin politici protectioniste care pun "America pe primul loc" va afecta cresterea economica, potrivit sondajelor realizate de Financial Times printre economisti, care contrasteaza cu optimismul investitorilor fata de planurile presedintelui ales al SUA.

Sondajele efectuate in randul a peste 220 de economisti din SUA, Marea Britanie si zona euro cu privire la impactul economic al revenirii lui Trump la Casa Alba au aratat ca majoritatea respondentilor cred ca schimbarea protectionista va eclipsa beneficiile altor elemente din ceea ce presedintele ales numeste "Maganomics".

Multi economisti din SUA, intervievati impreuna de FT si Scoala de Afaceri Booth a Universitatii din Chicago, considera ca un nou mandat al lui Trump va stimula inflatia si va determina Rezerva Federala sa fie mai precauta in privinta reducerii ratelor dobanzilor.

"Politicile lui Trump pot aduce o crestere pe termen scurt, dar aceasta va fi in detrimentul unei incetiniri globale care ulterior va afecta si SUA," a declarat Sebnem Kalemli-Ozcan, profesor la Universitatea Brown si membru al comisiei consultative economice a Fed-ului din New York. "Politicile sale sunt de asemenea inflationiste, atat in SUA, cat si in restul lumii, astfel ca ne vom indrepta spre o lume stagflationara."

Totusi, majoritatea economistilor - inclusiv cei de la FMI, OECD si Comisia Europeana - prognozeaza o crestere mai puternica in SUA decat in Europa in 2025.

Economia SUA a depasit constant omologii sai din Europa de la pandemia de coronavirus, crescand cu o rata anualizata de 2,8% in al treilea trimestru al anului trecut.

Trump nu a prezentat inca un plan economic cuprinzator, ceea ce ii determina pe analisti sa isi bazeze perspectivele pe promisiunile si amenintarile facute in timpul campaniei.

Acestea includ planuri de a impune tarife generale de pana la 20% pe toate importurile in SUA, deportari in masa ale lucratorilor fara acte, reducerea birocratiei si permanentizarea reducerilor de taxe introduse in 2017.

Trump, care se descrie drept un "om al tarifelor," are o convingere profunda si de lunga durata ca SUA trebuie sa isi inchida deficitul comercial si sa stimuleze productia interna.

"Politicile anuntate includ tarife substantiale si deportari ale muncitorilor imigranti," a spus Janice Eberly, fost oficial de rang inalt al Trezoreriei SUA sub administratia Obama, acum la Universitatea Northwestern. "Ambele tind sa fie inflationiste si probabil negative pentru crestere."

Per total, mai mult de jumatate dintre cei 47 de economisti chestionati cu privire la economia SUA se asteapta la "un impact negativ" al agendei lui Trump, iar o zecime prognozeaza un "impact negativ semnificativ." Pe de alta parte, o cincime dintre cei intervievati anticipeaza un impact pozitiv.

Pesimismul economistilor contrasteaza cu optimismul investitorilor fata de al doilea mandat al lui Trump.

Indicele bursier S&P 500 al SUA a crescut in saptamanile de dupa victoria lui Trump, desi a pierdut o parte din castiguri in decembrie, dupa ce autoritatile monetare din SUA au semnalat ca vor reduce mai putin dobanzile in acest an decat se anticipase.

In cel mai bun ciclu de doi ani din acest secol, indicele de referinta a incheiat 2024 cu o crestere de 23,3%, dupa un castig similar in 2023.

Benjamin Bowler, strateg la Bank of America, a declarat saptamana aceasta ca "economia de tip laissez-faire a lui Trump, reducerile de taxe si dereglementarea," combinate cu o potentiala "revolutie AI," ar putea sustine continuarea cresterii si in 2025.

Un sondaj separat realizat de FT a aratat ca economistii din zona euro sunt chiar mai pesimisti decat cei din SUA cu privire la impactul politicilor lui Trump in regiunea lor, 13% dintre analisti prognozand un efect negativ semnificativ, iar alti 72% anticipand unele repercusiuni negative.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare