![]() |
16.04.2025, 13:58 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
In urma cu doua decenii, industria auto chineza era privita cu superioritate de partenerii occidentali, care ironizau prototipurile copiate din modelele germane. Astazi, insa, rolurile par sa se fi inversat: producatorii europeni se inspira din inovatiile firmelor chineze de vehicule electrice.
Potrivit unei cercetari Financial Times, executivi din industrie recunosc ca producatorii auto europeni au subestimat avansul Chinei in domenii esentiale precum software-ul, bateriile si conducerea autonoma. In prezent, companii precum Volkswagen, Mercedes-Benz si BMW incheie parteneriate cu firme chineze pentru a ramane competitive.
Uniunea Europeana incearca, de asemenea, sa regandeasca relatia cu China. Pe langa impunerea unor tarife de pana la 45% pentru masinile electrice chinezesti, Comisia Europeana propune o noua politica care sa oblige firmele chineze sa colaboreze cu parteneri europeni sau sa ofere acces la tehnologiile lor, in schimbul intrarii pe piata UE.
Aceasta abordare reflecta o schimbare profunda de strategie: Europa incearca acum sa foloseasca aceleasi metode pe care China le-a folosit timp de mai multe decenii pentru a atrage know-how strain. Oficialii recunosc ca exista un decalaj intre cunostintele locale si tehnologiile dezvoltate in afara continentului.
Pentru unii lideri din industrie, planul UE este o recunoastere sincera a faptului ca Europa nu mai detine monopolul asupra inovatiei auto. Fondatorul companiei suedeze Einride, Robert Falck, avertizeaza ca industria trebuie sa "se trezeasca la realitate".
Expertii spun ca producatorii auto occidentali au pierdut o treime din cota de piata in China din 2020 si ca, fara colaborari tehnologice, acestia nu pot concura eficient. Lipsa unor sisteme performante de infotainment, conectivitate si asistenta avansata la conducere este una dintre principalele cauze.
In acelasi timp, Europa se confrunta cu o cerere stagnata pe piata auto, costuri in crestere si reglementari mai stricte, in timp ce China are probleme cu supraproductia. Contextul global este complicat si de tensiunile comerciale declansate de presedintele american Donald Trump.
Unii executivi critica deciziile politice ale UE, considerand ca acestea au contribuit la dificultatile actuale. Eliminarea treptata a motoarelor termice, sanctiunile privind emisiile si renuntarea la energia rusa ieftina se numara printre masurile considerate autodistructive.
Pe masura ce competitia globala se intensifica, Germania - candva lider incontestabil al industriei auto - devine simbolul unei ordini economice inversate, in care Europa nu mai dicteaza directia, ci incearca sa tina pasul cu liderii emergenti din Asia.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.