![]() |
21.04.2025, 10:36 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Amenintarile la adresa cresterii economice globale sunt in crestere, in contextul in care socul comercial generat de SUA submineaza increderea si loveste pietele financiare, potrivit unei cercetari realizate pentru Financial Times inaintea unor reuniuni-cheie ale factorilor de decizie economica, care vor avea loc saptamana aceasta la Washington.
Indicatorii de incredere s-au prabusit brusc, iar conditiile de pe pietele financiare s-au deteriorat, conform Brookings-FT Tracking Indexes for the Global Economic Recovery (Tiger). Aceasta deteriorare a perspectivelor globale contrasteaza puternic cu inceputul relativ stabil al anului.
Eswar Prasad, cercetator senior la Brookings Institution, a declarat ca ar fi "prematur" sa se prevada o recesiune globala, dar a avertizat ca prabusirea comertului mondial si incertitudinea sporita a politicilor vor frana semnificativ cresterea economica.
"Am asistat la un soc urias," a spus Prasad. "Orice economie deschisa, care se bazeaza pe comert, va fi afectata, iar pe langa asta vom avea si efecte negative asupra increderii."
Rezultatele apar intr-un moment in care decidentii economici si ministrii de finante din intreaga lume se reunesc la Washington, pentru prima runda de reuniuni de primavara ale FMI si Bancii Mondiale de la instalarea lui Donald Trump ca presedinte al SUA.
Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a avertizat joi ca fondul se pregateste sa revizuiasca in scadere prognozele de crestere, intrucat "volatilitatea pietelor financiare a crescut" si "incertitudinea privind politicile comerciale a depasit orice limita."
In ianuarie, FMI prognozase o crestere globala de 3,3% pentru acest an si pentru 2026, cu o expansiune estimata a economiei SUA de 2,7% in 2025 si 2,1% in 2026.
Decizia lui Trump din 2 aprilie de a anunta tarife vamale extinse pentru majoritatea partenerilor comerciali ai Americii a declansat scaderi puternice pe pietele financiare si un val de revizuiri negative ale prognozelor de crestere.
Banca Centrala Europeana a redus joi rata dobanzii de politica monetara la 2,25%, in asteptarea efectelor negative ale razboaielor comerciale, avertizand ca perspectiva de crestere s-a inrautatit din cauza "tensiunilor comerciale in crestere".
Indicele Tiger Brookings-FT, publicat de doua ori pe an, compara indicatori privind activitatea reala, pietele financiare si increderea cu mediile lor istorice, atat pentru economiile avansate, cat si pentru cele emergente.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
21.04.2025, 09:08