15.01.2025, 00:08 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ Romania are nevoie de competitivitate, sa atraga in continuare investitii si businessul sa creasca ¬ "Am inceput o investitie anul trecut, in iulie, de 120 de milioane de euro. Am cheltuit in sase luni 40 si mai am de cheltuit 80 anul acesta" ¬ "Oportunitatile - investitiile din fonduri UE, constructia de autostrazi, aderarea la Schengen si Visa Waiver americana - sunt mai mari decat riscurile."
Tinta de deficit bugetar de 7% din PIB va fi atinsa in 2025, adica o scadere de la circa 8,6% din PIB in 2024, a spus ministrul de finante Tanczos Barna, la videoconferinta ZF/Deloitte Romania "Impactul modificarilor fiscale si bugetare asupra economiei". Nu vor mai fi cresteri de taxe in acest an, a mai spus ministrul, iar bugetul se va inchide pe cadrul fiscal actual. De asemenea, a adaugat el, oportunitatile pentru economia Romaniei sunt mai mari in 2025 decat riscurile: aderarea la Schengen, programul vizelor americane,
"Ne vom incadra in procentul de 7% din PIB ca deficit in 2025. Acesta este obiectivul si il vom respecta fara sa mai modificam alte impozite si taxe in 2025. Nu crestem TVA si nu modificam impozitul pe venitul persoanelor fizice. Mergem in constructia bugetara pe actualul sistem de impozitare. Nu avem alte taxe modificate in 2025", a spus Tanczos Barna.
Mediul de business din Romania are nevoie sa fie puternic in 2025, au spus speakerii conferintei, printre care s-au aflat reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, impreuna cu specialistii in fiscalitate ai Deloitte Romania. Este importanta rezilienta economiei reale, iar oportunitatile sunt mai mari decat riscurile.
"Credem ca taxele nu ar trebui sa creasca. Mediul economic antreneaza cresterea economica si societatea in general. Avem nevoie sa ne pastram competitivitatea, mai ales avand in vedere contextul regional si global. Vedem ca Uniunea Europeana se confrunta cu anumite probleme, majoritatea investitorilor din Romania vin din UE si consider ca este important sa ne pastram competitivitatea ca tara", a spus Vlad Boeriu, partener coordonator servicii fiscale si juridice, Deloitte Romania.
Guvernul Marcel Ciolacu 2 a venit la final de 2024 cu ordonanta "trenulet", care contine mai multe masuri specifice pentru anul 2025. Pe partea de cheltuieli bugetare, legea ingheata salariile bugetarilor si pensiile publice. Pe partea de venituri, au fost eliminate facilitatile fiscale din IT, constructii sau agro, a scazut pragul de impozitare la microintreprinderi la jumatate si a crescut impozitul pe dividende la 10%.
"Antreprenorii ce vor sa stie, ce am intrebat si eu catre domnul ministru, este la ce cresteri de taxe sa ne asteptam, pentru ca da, mediul de afaceri are sa spunem asa, o frica, ca toate aceste calcule nu se vor realiza. Desi ne dorim ca modificarile fiscale sa fie anuntate cu sase luni inainte, asa cum spune legea, mereu le asteptam intre Craciun si Revelion, asa cum s-a intamplat si anul acesta", a spus Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale, Deloitte Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
28.01.2025, 12:40